fbpx

foto | Peste 60 de surse radioactive, descoperite de SIS. Cel mai recent caz, înregistrat în zona Aeroportului

Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova a identificat, în ultimele trei luni, 64 de surse radioactive aflate în afara controlului legal. Acestea au fost depistate urmare a realizării unui complex de măsuri speciale de investigaţii pe întreg teritoriul ţării.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cel mai recent caz de identificare şi neutralizare a surselor radioactive, inclusiv orfane de radiaţii, a fost înregistrat pe 20 august, în aria de competenţă a Aeroportului Internaţional Chişinău. Ofiţerii Centrului Antiterorist al SIS, în cooperare cu Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice şi IGPF al MAI, au identificat circa 30 de surse radioactive aflate în cadrul dispozitivelor cu termen de uzură învechit de tip Rio – 3, utilizate la aeronavele de tip sovietic pentru detectarea grosimii stratului de gheaţă de pe acestea.

Reprezentanţii instituţiilor competente au informat agentul economic cu privire la necesitatea obţinerii autorizaţiilor de rigoare, precum şi privind obligativitatea predării dispozitivelor nefuncționale către Î. S. „Obiecte Speciale”, în scopul evitării unor acţiuni ilegale, dar şi prejudicierii sănătăţii şi securităţii populaţiei, transmite SIS.

Serviciul de Informații și Securitate desfăşoară, conform competenţelor, acţiuni în vederea identificării surselor şi materialelor radioactive şi toxice care pot aduce prejudicii majore securităţii naţionale, populaţiei şi mediului. La fel, acţiunile ofiţerilor de informaţii au drept scop evitarea plasării în vizor şi utilizarea acestora de către entităţi extremist-teroriste internaţionale, cât şi transmiterea lor peste hotarele ţării.

Articole asemănătoare

Back to top button