fbpx

foto | Mai mulți moldoveni au căzut în plasa unei grupări infracționale: „Investește 200 de euro, primește 3250 de euro”

Inspectoratul General al Poliției informează despre identificarea unor grupări infracționale, specializate în obținerea prin înșelăciune a mijloacelor financiare, sub pretextul depunerii unor investiții în criptomonede, valută sau acțiuni ale companiilor internaționale mari.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Urmare analizei modului de operare și racolare a potențialelor victime, polițiștii de investigație au constatat că în rețelele de socializare au fost publicate anunțuri sponsorizate prin care se comunica despre posibilitatea obținerii în termeni rapizi ale unor venituri fabuloase.

Astfel, la etapa inițială, persoanele culpabile de săvârșirea infracțiunii colectează informații personale ale victimelor, precum nume, prenume, număr de telefon și email, iar ulterior apelând telefonic victima, o influențează spre depunerea surselor financiare în vederea obținerii unui venit garantat.

În vederea efectuării investițiilor, suspecții solicită cetățenilor de a efectua transferuri de bani pe conturi străine prin intermediul sistemelor rapide de plăți (ca ex. Western Union, Money Gram) sau instalarea pe dispozitivele deținute (telefon, calculator) a unor aplicații ce asigură controlul de la distanță (de ex. AnyDesk, TeamViewer), folosindu-le pentru inițierea transferurilor bancare de pe cardurile de plată ale victimelor”, se arată într-un comunicat al Poliției.

În urma dobândirii surselor financiare sunt create conturi personale pe pagini web fictive, în care sunt indicate sumele de bani depuse, dar și informații false cu privire la veniturile obținute. Odată cu acumularea unui venit ce depășește sumele depuse de 4-10 ori, suspecții  solicită adițional achitarea unor taxe inventate (plata impozitelor pe venit, transfer, obținerea unor acte permisive) sau se prezintă drept juriști ce pot ajuta la debitarea veniturilor obținute.

Până la moment, de către ofițerii Direcției investigații infracțiuni informatice au fost identificate mai multe denumiri ale platformelor fictive de investiții, printre care: GoldenClub, Aegis, Phoenix, InvestCorp, Simpleway, BTG-Capital Ltd, ZMedia.

Foto: Poliția
Foto: Poliția

 În acest context, Poliția  recomandă cetățenilor să respecte următoarele reguli de securitate:

–  Evitați înregistrarea și completarea anchetelor online distribuite prin intermediul platformelor de socializare care promit câștiguri fabuloase;

–  Nu efectuați transferuri de bani persoanelor necunoscute și nu furnizați niciodată prin telefon codul de identificare bancară, PIN-ul sau orice alt cod de securitate;

–  Nu oferiți persoanelor necunoscute acces la distanță asupra dispozitivelor pe care le dețineți prin intermediul aplicațiilor specializate, ca ex.AnyDesk, TeamViewer, indiferent de promisiunile care Vă sunt date;

–  În cazul în care ați căzut în capcana infractorilor, informați imediat Poliția și banca comercială care Vă deservește cardul.

 

Articole asemănătoare

Back to top button