fbpx

foto | O misiune de experți ai Comisiei Europene, în R. Moldova: Scopul vizitei

O misiune de experți ai Comisiei Europene este prezentă, zilele acestea, în Republica Moldova, pentru a evalua nevoile de intervenție imediată, pentru fortificarea capacităților de acțiune ale sistemului afacerilor interne în situații de criză. Misiunea se datorează acțiunilor de conștientizare și de diplomație în afaceri interne, la nivel internațional, ale ministrului Ana Revenco și echipei sale de la MAI, la Bruxelles, în cadrul Comisiei Europene și Parlamentului European.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Acest lucru reprezintă o reușită pentru MAI, care, pe lângă fondurile negociate cu UE, va mai primi un fond de intervenție rapidă pentru necesități imediate, destinate situațiilor de criză.

Astfel, UE a înțeles eforturile afacerilor interne de apărare a frontierelor europene și de menținere cu succes a rezilienței față de amenințările hibride și ale riscurilor generate de Federația Rusă în războiul cu Ucraina, care pun în pericol întreg spațiul european.

Misiunea de intervenție a Comisiei Europene este o expresie a materializării politicilor și inițiativelor de securitate extinsă, generate de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, Josep Borrell, reprezentant al UE pentru politică externă si securitate, Ylva Johansonn, comisar european și de echipa coordonată de Peter Wagner, directorul Serviciului pentru instrumente de politică externă (Head of Service „Foreign Policy Instruments) al Comisiei Europene.

Această prezentare necesită JavaScript.

Foto: mai.gov.md

În acest registru de lucru, ministrul Revenco a prezentat membrilor misiunii de evaluare cele 3 mari necesități pentru a spori capacitatea de acțiune a afacerilor interne ale Republicii Moldova, ca factor de stabilitate și securitate în regiune, prin:

– Acordarea suportului pentru dezvoltarea capacității de intervenție a HUB-ului de Securitate UE la Chișinău;

– Dezvoltarea unui Centru de Inteligență Strategică (Strategic Intelligence Center);

– Accelerarea implementării Strategiei de dezvoltare a afacerilor interne în concordanță cu politicile de Securitate europene și îndeplinirea aquis-ului comunitar.

Delegația experților din cadrul instituțiilor UE, se va deplasa în mai multe regiuni din țară, ca să poată observa realitatea din teren, inclusiv în zona de frontieră, pentru a identifica, împreună cu specialiștii MAI Moldova, prioritățile de intervenție financiară necesară afacerilor interne, pentru a riposta rapid în fața amenințărilor.

Articole asemănătoare

Back to top button