fbpx

foto | Ai putea sta doar în pat timp de 60 de zile? Agenția Spațială Europeană va oferi aproape 15.000 de euro celui care acceptă

Ai fi dispus să stai timp de 60 de zile doar în pat? Dacă da, atunci această ofertă ar putea fi potrivită ție: Agenția Spațială Europeană va oferi aproape 15.000 de euro fiecărui voluntar care va participa la experment.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Totul are loc într-un program menit să afle care sunt efectele călătoriei în spațiu asupra corpului uman. La experiment sunt așteptate 48 de persoane, iar pe parcursul lui oamenii vor sta doar într-un pat special, la un unghi de șase grade.

Voluntarii vor trebui să atingă cu un umăr patul mereu, chiar și atunci când mănâncă sau folosesc toaleta specială. Mai mult, ei vor fi plasați într-o centrifugă ce va simula efectele gravitației asupra trupului.

Proiectul prevede implicarea atât a femeilor, cât și a bărbaților și toți vor fi împărțiți în patru grupuri, dintre care două vor merge în Slovenia, iar altele două – în Franța. În tot acest timp, voluntarii vor fi sub stricta supraveghere a cercetătorilor.

Deși pare tentant și, la prima vedere, destul de ușor, oamenii de știință îi avertizează pe oameni că experimentul va fi greu – din cauza testelor regulate și a întrebărilor puse de specialiști. Ei precizează că a sta într-un singur loc o perioadă atât de lungă nu e atât de simplu precum pare.

„Primim multe cereri de la voluntari pentru aceste studii dar nu e nicio glumă, a sta în pat pare amuzant, însă bucuria dispare rapid”, a declarat Jennifer Ngo-Anh, specialistă în cadrul programului.

Experimentul va analiza impactul lipsei gravitației asupra corpului uman. Printre efectele deja știute se numără: pierderea masei musculare și osoase, schimbări la nivelul ochilor precum și modificări chimice ale fluidelor din creier. Menționăm că 20 de femei vor fi incluse în studiu spre finalul anului 2020, într-o facilitate a Agenției din Toulouse, Franța.

Aflați mai multe detalii din comunicatul oficial al ESA.

Articole asemănătoare

Back to top button