fbpx

Fost ambasador: CSE trebuie să-și folosească autoritatea pentru a accelera construcția liniei de înaltă tensiune „Isaccea-Vulcănești”

Criza energetică actuală nu este întâmplătoare. Ea se datorează moștenirii, a eșecurilor unor guvernări proaste, dar și a unei reacții întârziate a actualei guvernări, care și-a asumat riscuri inutile, din incompetență, este de părere fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, citat de IPN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Fostul ambasador susține că achizițiile de electricitate trebuiau pornite încă din lunile de vară, din surse diversificate, iar marea lor parte ar fi trebuit căutate în afara zonei de conflict. Igor Munteanu afirmă că nici Ucraina, bântuită de război, nici centrala de la Cuciurgan nu sunt furnizori siguri de energie. „Am fi fost într-o situație mult mai sigură, dacă strategia noastră se orienta spre România, așa cum o facem în situații de avarie”, spune el.

Igor Munteanu mai afirmă că procurările curente de energie sunt extrem de riscante. „Compania de stat Energocom a făcut un șir de tranzacții păguboase. Energocom a pierdut 2 mln euro numai în septembrie la vânzări de gaz, preferând companiile ucrainene ERU și Naftogaz, cărora le-a vândut 110 000 MW gaze la preț de 180 E/MW, deși avea opțiunea burselor din România, care cumpărau cu 200 E/MW. Ce motive ascunde Energocom că ține morțiș de clienții săi din Ucraina și are frică de bursele din România?”, se întreabă retoric Igor Munteanu.

„Strategia de a ne bizui pe tranzacții care traversează teritoriul unui stat în război este extrem de imprudentă. Dacă această strategie va reuși, va fi rodul norocului și nu al înțelepciunii. Practic, securitatea noastră este astăzi un joc al hazardului. Avem o conductă cu România pe care o ignorăm cu bună știință și o bursă de gaze pe care nu o folosim”, este de părere el.

Igor Munteanu cere CSE să-și folosească autoritatea pentru a accelera și dubla ritmul lucrărilor de construcție a liniei aeriene de înaltă tensiune „Isaccea-Chișinău”. „Am fi avut astăzi și alte posibilități să ne integrăm sistemul de electricitate cu cel românesc pentru că România are, după cum se știe, surse din belșug: nucleare, hidroelectrice, termoelectrice și verzi”, afirmă ex-ambasadorul.

Republica Moldova importă 46% de energie electrică de la centrala Cuciurgan, pentru care a contractat volume suplimentare de gaze naturale. 35% importă din România și doar 10% producție locală. Deficitul (7%) este evitat prin deconectări și economii.

 

Articole asemănătoare

Back to top button