fbpx

Fondul Monetar Internațional: R. Moldova se va confrunta în continuare cu numeroase provocări

Războiul din Ucraina afectează în continuare perspectivele economice ale Republicii Moldova, iar perturbările în aprovizionarea cu resurse energetice exercită presiune suplimentară asupra economiei țării. Și deși ultimele prognoze privind inflația ar justifica o relaxare bine gândită a politicii monetare, nivelul excepțional de înalt de incertitudine impune necesitatea de menținere a unei vigilențe mari. Constatările aparțin Consiliului de directori executivi al Fondului Monetar Internațional, care a finalizat a doua evaluare a programului cu Republica Moldova susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă, transmite IPN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În cadrul programului, Republica Moldova a obținut acces imediat la 20,65 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), echivalentul a circa 27 de milioane de dolari, sumă care va fi folosită pentru suport bugetar. Respectiv, suma totală debursată în cadrul programului ECF/EFF va atinge 206,6 milioane de DST – circa 275 de milioane de dolari.

Potrivit FMI, Moldova se va confrunta în continuare cu numeroase provocări. Se prognozează o contractare a economiei cu 1,5% în anul 2022, urmată de o restabilire modestă de 1,5% în anul 2023, urmare a impactului de lungă durată al războiului purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și înrăutățirii perspectivelor economice pentru principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova. Conform estimărilor, nivelul maxim al inflației a fost atins deja. În luna noiembrie, inflația a atins nivelul de 31,4%, comparativ cu anul precedent.

Conform prognozei, în anul 2023 deficitul bugetar va crește până la 6% din PIB, reflectând impactul măsurilor de politici menite să tempereze gravitatea crizei în sectorul energetic și înrăutățirii nivelul de trai, iar deficitul contului curent va fi afectat în continuare de costurile mai înalte ale importului de resurse energetice. Riscul ca evoluția economică să fie afectată este înalt și persistent, inclusiv riscul de escaladare a războiului dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

Totuși, în pofida mediului dificil, programul Republicii Moldova cu FMI se implementează în continuare cu fermitate, fiind realizate cu succes angajamentele în domeniile guvernanței bugetare și financiare, dar și ceea ce ține de reformarea sectorului întreprinderilor de stat.

„Invazia Federației Ruse în Ucraina afectează în continuare perspectivele economice ale Republicii Moldova. Perturbările în aprovizionarea cu resurse energetice exercită presiuni suplimentare asupra economiei, în timp ce dificultățile cauzate de prețurile înalte la resursele energetice și produsele alimentare duc la înrăutățirea nivelului de trai al persoanelor vulnerabile. În consecință, perspectivele economice ale Republicii Moldova sunt mai negative decât s-a prognozat la prima evaluare a programului”, a declarat Kenji Okamura, director adjunct al FMI și președintele în exercițiu al ședinței în urma discuțiilor din cadrul Consiliului de directori executivi.

Potrivit oficialului, în pofida provocărilor, autoritățile implementează cu fermitate programul susținut de FMI, având ca obiectiv susținerea păturilor celor mai vulnerabile ale populației, avansând totodată în implementarea reformelor în materie de guvernanță și punând accent pe necesitățile de dezvoltare în vederea creării condițiilor pentru o creștere durabilă și incluzivă.

Dat fiind că riscurile rămân înalte și se atestă un grad foarte mare de incertitudine, va fi extrem de important de promovat politici adecvate pentru a asigura acordarea granturilor și împrumuturilor concesionale din partea donatorilor pentru a face față șocurilor, a reduce dependența de finanțarea internă pe termen scurt, care este costisitoare, și a menține sustenabilitatea bugetară. Implementarea consecventă a reformelor va ajuta Republica Moldova să creeze o temelie puternică pentru o creștere durabilă și incluzivă.

 

Articole asemănătoare

Back to top button