fbpx

FMI: Nivelul maxim al inflației în R. Moldova a fost atins deja

Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) a încheiat cea de-a doua revizuire în temeiul Aranjamentelor privind Facilitatea extinsă de credit (ECF) și Facilitatea extinsă a fondului (EFF) pe 40 de luni pentru Republica Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conform raportului, perspectiva Republicii Moldova rămâne încă plină de provocări. Se estimează că economia se va contracta cu 1,5% în 2022, urmată de o redresare modestă de 1,5% în 2023, din cauza impactului prelungit al războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a înrăutățirii perspectivelor principalelor parteneri comerciali ai Moldovei. Se estimează că inflația a atins nivelul maxim, însă rămâne ridicată la 31,4% în noiembrie.

Se estimează că deficitul fiscal va crește la 6% din PIB anul viitor, reflectând politicile de contracarare a crizei costului vieții și a crizei energetice, în timp ce deficitul de cont curent continuă să fie determinat de costurile mai mari ale importurilor de energie. Riscurile la adresa perspectivelor sunt mari și înclinate ferm spre dezavantaj, inclusiv riscurile unei escalade în continuare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Implementarea programului în Republica Moldova rămâne puternică în ciuda mediului dificil, cu finalizarea angajamentelor importante ale programului în domeniile guvernanței fiscale și financiare și reformelor sectorului întreprinderilor de stat (ISP).

Articole asemănătoare

Back to top button