fbpx

Europarlamentar: „Chestiunea transnistreană nu ne împiedică să acordăm R. Moldova statutul de candidat”

Vicepreședintele Partidului Popular European (PPE), europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan, a declarat marți, 7 iunie, într-un interviu pentru g4media.ro că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană „este un proces care va dura”, însă „chestiunea transnistreană nu ne împiedică să îi acordăm statutul de candidat” la aderarea la UE.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
  • La finalul lunii iunie, este preconizată o întrunire a Consiliului European în cadrul căruia este de așteptat ca liderii statelor membre UE să valideze statutul de țări candidate la aderare pentru Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

Aderarea nu este un lucru care să se întâmple acum, este un proces care va dura, suntem conștienți de acest lucru. Până la aderare mai sunt încă multe lucruri de făcut, atât în Republica Moldova, dar și la nivelul Uniunii Europene, inclusiv soluționarea chestiunii transnistrene.

Însă, situația transnistreană nu ne împiedică să acordăm Republicii Moldova statutul de candidat și să începem negocierile de aderare și nu ne împiedică să oferim Republicii Moldova multe beneficii concrete, chiar înainte de aderarea la Uniunea Europeană. Chestiunea transnistreană nu este un argument pentru a ține Republica Moldova blocată. Procesul de soluționare a chestiunii transnistrene este un proces pe care trebuie să îl soluționăm în paralel cu negocierile de aderare”, a afirmat Siegfried Mureșan.

În privința deciziei Comisiei Europene de a aproba Planul Național de Redresare și Reziliență al Poloniei, în ciuda problemelor nerezolvate privind statul de drept, vicepreședintele PPE a spus că CE „a fost acum mai permisivă, a fost mai laxă și acest lucru i-a atras critici”.

Mureșan a amintit că Bruxellesul a aprobat PNRR-ul Poloniei în ideea că nici o plată nu va fi efectuată spre Varșovia până când neregulile din justiție nu vor fi corectate de guvernul polonez.

  • Comisia Europeană (CE) a aprobat joia trecută Planul Național de Redresare și Reziliență al Poloniei, deși nu a îndeplinit cerințele UE privind statul de drept și independența justiției. Decizia a stârnit critici la adresa CE, atât la nivelul sferei politice, cât și în presă și societatea civilă.
  • Mai mult, grupul politic european Renew Europe/ALDE a solicitat ca europarlamentarii să se pronunțe prin vot asupra unei moțiuni de cenzură împotriva Comisiei Europene.

Comisia Europeană a aprobat planul Poloniei fără ca problemele din justiție în Polonia să fie îndreptate. Comisia a aprobat planul spunând că nici o plată până când lucrurile nu vor fi îndreptate. Deci, nu va curge nici un cent în Polonia până când lucrurile nu vor fi rezolvate, ceea ce este în sine un lucru bun, dar este mai puțin decât am cerut noi în Parlamentul European.

Săptămâna aceasta vom vota o nouă rezoluție a Parlamentului European în care ne vom exprima punctul de vedere ținând cont de pozițiile de până acum ale Parlamentului European și de decizia luată de Comisia Europeană săptămâna trecută. Poziția Parlamentului a fost foarte clară – neajunsurile în justiție trebuie îndreptate și ele nu sunt îndreptate în momentul de față”, a declarat liderul PPE.

De asemenea, referitor la o presupusă moțiune de cenzură împotriva Comisiei Europene, cerută de unii lideri ai grupului Renew/ALDE, în cazul în care CE va plăti bani din PNRR Varșoviei, Siegfried Mureșan a spus că nu crede că o eventuală moțiune va ajunge să fie depusă în Parlamentul European, fiindcă Polonia nu va primi fonduri europene înainte de a rezolva probleme privind statul de drept.

El a precizat că este „convins” că, în situația în care o eventuală moțiune de cenzură împotriva CE ar ajunge la vot în Parlamentul European, „ea nu va fi semnată de nici un europarlamentar al grupului PPE” (cel mai mare grup din Parlamentul European).

Eu cred că Comisia Europeană nu va plăti bani din PNRR Poloniei înainte ca neajunsurile din justiție să fie corectate. Este o eventuală discuție despre o eventuală moțiune. Grupul Renew nu susține această moțiune de cenzură. Este o idee a ALDE, a partidului politic la nivel european, care are oarecum legătură cu Renew.

Citește continuarea pe g4media.ro.

 

Articole asemănătoare

Back to top button