fbpx

După un an de la expulzarea profesorilor turci, Procuratura anunță că l-a reținut pe fostul director adjunct al SIS-ului

După ce țara noastră a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru încălcarea drepturilor profesorilor turci, expulzați în luna septembrie a anului 2018, din Republica Moldova în Turcia, Procuratura a inițiat o cauză penală.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Printr-un comunicat de presă emis astăzi se anunță că un ex-director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) a fost reținut pentru 72 de ore, fiind pus sub învinuire pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave.

Totodată, ieri, în cadrul acestei cauze penale a fost înaintată învinuirea directorului Biroului Migrație și Azil (BMA) pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave, cu solicitarea către MAI privind suspendarea din funcţie, aplicându-i măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi ţara.

În continuare, se efectuează acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţii, în scopul stabilirii implicării şi a altor persoane cu tangenţă la caz.

Amintim că, prin hotărârea din 11 iunie 2019, CEDO a constatat violarea articolelor 5.1 şi 8 din Convenţia pentru Drepturile Omului şi a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite 125.000 de euro pentru cinci cetăţeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate, ceea ce constituie un prejudiciu în proporţii deosebit de mari, cauzat intereselor publice.

Articole asemănătoare

Back to top button