fbpx

După primul eșec, OMS anunță că va mai forma o echipă pentru investigarea originilor COVID-19

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, vineri, că va forma un nou grup de investigație pentru a cerceta originile coronavirusului. OMS spune că scopul este de a elimina interferențele politice care au dăunat cercetărilor anterioare. Incapacitatea OMS de a găsi originea coronavirusului, de unde și de când a început virusul să e răspândească, a alimentat tensiuni printre membrii săi, mai ales între China și SUA. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

OMS a cerut statelor să coopereze pentru a putea accelera investigațiile în ce privește originea virusului și pentru a „depolitiza situația”, transmite digi24.

Cei de la OMS au mai specificat că noul grup de lucru va purta numele de „Grupul Consultativ Științific pentru Originea Noilor Patogeni” și va sprijini „desfășurarea rapidă de noi studii”.

„Trebuie să lucrăm împreună cu toții. Tu, eu, toată lumea care vrea să știe care este originea cele mai grave pandemii din ultimul secol”, a spus purtătoarea de cuvânt a OMS, Fadel Chaib, la o conferință de presă ONU, vineri.

SUA a anunțat, tot vineri, că planul anunțat de OMS este binevenit, subliniind și că „este nevoie să punem accentul pe studii și eforturi științifice pentru a găsi originile pandemiei în scopul de a detecta, preveni și răspunde mai bine la viitoare crize”.

La sfârșitul lui mai, președintele Joe Biden a cerut oficialilor americani să găsească răspunsuri în ce privește originea virusului.

Anterior, o echipă a OMS a stat patru zile la Wuhan și în zone din proximitatea metropolei chineze pentru a găsi răspunsuri și a concluzionat că virusul s-a transmis, cel mai probabil, de la lilieci la oameni printr-un alt animal. Teoria conform căreia virusul a scăpat dintr-un laborator a fost calificată drept „extrem de improbabilă”.

Menționăm că originile coronavirusului au fost subiectul numeroaselor teorii ale conspirației promovate online și offline dar și al acuzațiilor dintre puterile lumii. Situația a alimentat tensiuni și conflicte în Statele Unite și China printre altele, iar încercările inițiale ale Chinei de a mușamaliza și a-și acoperi urmele, inclusiv prin arestarea jurnaliștilor și pedepsirea medicilor care vorbeau despre gravitatea situației nu au făcut decât să mărească neîncrederea și să alimenteze conflictele.

China și-a accentuat eforturile de a încerca rescrierea istoriei coronavirusului, susținând că virusul nu își are punctul de plecare din China, „conform tuturor dovezilor existente”.

Afirmațiile conform cărora virusul nu ar fi originat în China au puțină credibilitate printre cercetătorii occidentali. Michael Ryan, directorul pentru programul de urgențe sanitare de la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat în noiembrie că astfel de susțineri sunt „speculative”, în timp ce alți cercetători, precum profesorul Jonathan Stoye de la Institutul Francis Crick din Londra, spun că „certitudinea pe care o avem este că primele cazuri au fost înregistrate în China. Cel mai probabil rămâne că acest virus își are originile în China”.

Fabian Leendertz, unul dintre membrii echipei inițiale care a mers la Wuhan spunea că demersul de atunci al OMS nu este pentru găsirea unei țări vinovate ci „în încercarea de a afla ce s-a întâmplat pe baza datelor pe care le avem pentru a reduce riscurile unei alte pandemii în viitor”.

Recent, ambasada Elveției în China a cerut mass-mediei chineze să renunțe la articolele și postările care conțin știri „false” despre originea virusului SARS-CoV-2. Într-o postare pe Twitter, misiunea diplomatică a Elveției în Beijing a transmis că un presupus biolog elvețian care fusese citat ca expert în presa chineză în ultimele zile nu există.

Articole asemănătoare

Back to top button