fbpx

Dosarele privind atrocitățile admise de către regimul sovietic în RSS Moldovenească ar putea fi desecretizate

Dosarele privind atrocitățile comise și admise de către regimul totalitar sovietic pe teritoriul astual al Republicii Moldova ar putea fi accesibile publicului larg și mediilor academice și științifice. În acest sens, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a impulsionat procesul de desecretizare a dosarelor stocate în cadrul Depozitului special de stat al instituției și a demarat consultări bilaterale cu Agenția Națională a Arhivelor (ANA).

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Șeful SIS, Alexandru Musteață, a avut vineri, 5 mai, o întrevedere cu Igor Cașu, directorul ANA, în cadrul căreia a fost semnat un Acord interinstituțional de colaborare. Acordul prevede transmiterea etapizată a documentelor de arhivă care fac parte din Fondurile Serviciului, în special, cele cu referire la represiunile politice din perioada sovietică, precum și, în premieră, a dosarelor privind activitatea administrativă a instituției coercitive sovietice din cadrul RSS Moldovenești.

Astfel, SIS va transmite către ANA peste 2000 de dosare stocate în Depozitul special de stat al instituției.

Alexandru Musteața a declarat că instituția va continua eforturile întru definitivarea procesului de selectare şi de prelucrare a materialelor din arhiva deținută pentru a facilita transmiterea acestora către ANA, astfel încât persoanele interesate de cunoașterea trecutului istoric al țării să poată avea acces la aceste dosare.

La rândul său, Igor Cașu, a mulțumit SIS pentru deschidere și aportul consistent întru valorificarea patrimoniului documentar național, menționând că va opta în continuare pentru consolidarea relațiilor mutuale de cooperare pe sectorul dat de activitate.

 

Articole asemănătoare

Back to top button