fbpx

doc | Unul dintre foștii juriști ai lui Platon, autorul scrisorii în care Procuratura este consultată referitor la ilegalitatea „spălătoriei rusești”

În 2007 Veaceslav Platon și-ar fi creat o echipă de juriști care urmau să îl consilieze. Printre cei implicați s-ar fi numărat și cercetătorul științific, pe atunci conducătorul Catedrei de drept penal și criminologie din cadrul USM, Serghei Brînză.

Presa de la Chișinău relatează că Veaceslav Platon ar fi utilizat serviciile echipei de juriști, creată în 2007, pentru a expediat Curții Constituționale punctul de al Facultății de Drept a USM pe marginea problemelor abordate în sesizarea deputatului Valentin Chepteni privind controlul constituționalității mai multor aliniate a Legilor privind Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției și cea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Potrivit safenews.md, deși această scrisoare era semnată de către rectorul USM și decanul Facultății de Drept, anume Serghei Brînză ar fi autorul ei.

Conform sursei citate, în 2010, în urma recepționării documentului menționat, Curtea Constituţională a declarat neconstituționale unele prevederi cu referire la activitatea Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei. Drept consecință, a fost interzisă blocarea tranzacțiilor suspecte, iar ulterior a fost implementată schema laundromatului, prin intermediul căreia s-au spălat circa 22 de miliarde de dolari.

Peste 13 ani, la sfârșitul anului 2020, adjunctul procurorului general, Ruslan Popov, a solicitat opinia Departamentului drept penal al Facultății de Drept a USM, întrebând dacă poate fi sau nu considerată ilegalitate spălarea de bani atât timp cât nu a fost demonstrată infracțiunea inițială. În mai puțin de două săptămâni responsabilii au primit răspunsul semnat de trei profesori, inclusiv Serghei Brînză, care actualmente este decan al Facultății de Drept a Universității de la USM.

2020.12.08 Opinia Raspuns U… by SafeNews

Ca urmare, mai multe voci, inclusiv Inga Grigoriu – președinta Comisiei parlamentare care investighează laundromatul, dar și fostul șef al Procuraturii Anticorupție – Viorel Morari, au declarat că se iniția clasarea dosarului. Ulterior, Procuratura Generală a emis o reacție prin care afirma că s-ar încerca denigrarea instituției.

Chiar și așa, controversele nu se termină aici. Bunăoară, pe 17 decembrie Serghei Brînză a fost decorat de Igor Dodon cu ordinul Gloria Muncii. Mai mult, soția decanului Facultății de Drept a figurat într-un dosar penal pentru corupere pasivă, iar juristul a fost implicat în două scandaluri publice – unul legat de facilitarea susținerii tezelor de doctorat (dosarul a fost clasat), iar al doilea – de o înregistrare video în care apare alături de membra CSM, Elena Belei, discutând cum ar putea influența un dosar în care figurează cumnatul magistratei.

 

Articole asemănătoare

Back to top button