fbpx

doc, update | Securitatea energetică a R. Moldova este amenințată? Termoelectrica ar fi trucat o licitație de modernizare a unui bloc energetic. Reacția companiei

Corupția din domeniul energetic, în special la UCIPE (Unitatea consolidată pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul energeticii) și la compania de stat Termoelectrica SA, cel mai mare furnizor de energie electrică și termică din republică, afectează securitatea energetică a Republicii Moldova, scrie timpul.md într-un material în care ar scoate în vileag trucarea unei licitații de modernizare a unui bloc energetic de către Termoelectrica.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

(update 24 iulie, 15:20) Termoelectrica neagă admiterea de nereguli în licitația privind modernizarea Blocului energetic nr. 1

(update 16:50) Termoelectrica dezminte informațiile apărute referitoare la modernizarea Blocului energetic nr. 1 și proiectul de modernizare a Blocului nr. 2.

„Articolul conține afirmații inventate și neîntemeiate, autorul încercând astfel să discrediteze instituția și să lezeze onoarea și reputația companiei Termoelectrica și a partenerilor de dezvoltare”, se arată într-un comunicat al companiei.

Mai mult, Termoelectrica a solicitat retragerea articolului, despre care spune că are un conținut incorect și de denigrare.

Redacția ZUGO precizează că este gata să publice reacția completă a companiei Termoelectrica, vizată în materialul preluat de pe timpul.md, de îndată ce aceasta va parveni în adresa redacției.

Știrea inițială:

La nivel național, asigurarea securității energetice, ca obiectiv strategic, vizează declanșarea unor efecte pozitive, inclusiv prin buna gestionare a puținelor companii energetice și asigurarea celor mai potrivite soluții tehnice și costuri convenabile pentru cetățeni.

Securitatea energetică este, însă, expusă continuu riscurilor, inclusiv de sabotajul premeditat al diverselor interese de grup, de factori politici și economici, constituind o sursă considerabilă de venituri ilicite pentru jucătorii depravați din domeniu, susține sursa citată.

Potrivit acesteia, o mare schemă de corupție pusă la cale de conducerea Întreprinderii Termoelectrica duce către primăvara anului 2019, când aceasta a organizat o licitație trucată privind modernizarea Blocului energetic nr.1 din fondurile proprii ale Companiei. Valoarea totală a Proiectului depășește cifra de 240.000.000 lei, iar achitarea se face eșalonat pe parcursul a circa patru ani din motivul că compania nu dispune de fonduri, iar conducerea a anunțat că a reușit să eșaloneze plata a 240.000.000 de lei. Ceea ce nu spune conducerea Termoelectrica, potrivit timpul.md, este că costurile reale a acestei „modernizări” de fapt ratate sunt de 40% din valoarea contractului.

Conducerea Termoelectrica ar fi organizat și o licitație care a fost pregătită timp de un an, fiind activ susținută din spate de compania moldovenească Horus SRL, notează timpul.md. Astfel, Caietul de Sarcini ar fi fost întocmit conform specificațiilor unui singur agent economic – Horus, si conform parametrilor tehnici ale unui singur producător – Силовые Машины (companie din Federația Rusă), iar după publicarea anunțului pe site-ul Întreprinderii, termenul de depunere a ofertei a fost de circa două săptămâni, termen în care nicio o altă companie nu a reușit fizic să pregătească o ofertă. Astfel, licitația a fost câștigată de compania Horus, care, potrivit sursei, a depus încă minim două oferte din numele altor companii „de-ale casei”, pentru ca licitația să fie validată și aparent transparentă.

În lipsa unei concurențe reale și evidente, bunurile și serviciile necesare modernizării Blocului nr. 1 au fost achiziționate la un preț exagerat de mare, notează sursa citată. Conform opiniilor unor experți de profil, în perioada anilor 2019-2020, Antreprenorul s-a obligat să modernizeze Blocul energetic nr.1 contra prețului exact de 223 mln lei. Ulterior însă valoarea Contractului (se anexează Contractul) a fost majorată până la 257 200 000 de lei, în ciuda faptului că obiectivul modernizării nu a fost atins, ultimul constituind majorarea capacității Blocului energetic de la 80 MW/oră pană la 110 MW/oră. Mai mult, la data transmiterii în exploatare, a fost constatată o întârziere a termenului de tocmai șaseluni, iar scopul investiției ar fi fost compromis deoarece nu au fost atinși cei 110 MW/oră, iar în consecință a fost deteriorată camera de ardere a cazanului, care abia în prezent se repară, potrivit surselor din interiorul companiei Termoelectrica. Nemaivorbind despre alte utilaje auxiliare înlocuite, dar cu randamente și eficiență foarte reduse, raportate la noile tehnologii existente pe piața energetică internațională – se mai arată în articol.

Potrivit timpul.md, întârzierea de șase luni a generat pierderi de circa 400 mln de lei, fapt care ar fi fost ascuns de către conducerea Termoelectrica: Aceste pierderi au fost determinate de staționarea Blocului nr. 1, care urma să fie modernizat, dar în realitate sustras din procesul de producere a energiei electrice chiar și la capacitatea anterioară de 80 MW/oră.

Este de menționat faptul că, având capacitatea de 110 MW/oră, Blocul ar fi putut emite energie electrică în valoare de peste 450 mln de lei.

Conform sursei citate, toate pierderile indicate mai sus ar fi fost provocate de un agent economic, care nu are nici cea mai mică experiență în domeniul energetic, iar scopul final al acestei colaborări fiind de fapt delapidarea substanțială a resurselor financiare de la o întreprindere extrem de importantă din sectorul energetic al R. Moldova.

Citește continuarea pe timpul.md.

Articole asemănătoare

Back to top button