fbpx

doc | Secretarul general al Președinției, în vizorul socialiștilor. Un deputat solicită PG și ANI să verifice legalitatea averii lui Andrei Spînu

Deputatul PSRM, Petru Burduja, a cerut joi Procuraturii Generale (PG) și Agenției Naționale de Integritate (ANI) să verifice legalitatea tranzacției prin care actualul secretar general al Aparatului Președinției, Andrei Spînu, a cumpărat un teren și o casă de locuit din declarația sa de avere, prin prisma legalității împrumutului contractat și achitării acestuia în rate. Într-un mesaj de răspuns pe Facebook, Andrei Spînu a respins acuzațiile.

„Apare o bănuială rezonabilă”

„În ultimele două săptămâni, în atenția publicului a intrat declarația de avere și interese a secretarului general al Aparatului Președinției, Andrei Spînu. În mod special, faptul că acesta a indicat în document valoarea imobilului pe care-l deține, diminuând de circa cinci ori valoarea reală a acestuia.

Cetățenii au văzut cum o casă și terenul intravilan procurate de Andrei Spînu cu 393.500 de euro (echivalentul actual a circa 8 000 000 de lei) au fost declarate cu o sumă sub 2 milioane de lei”, a scris Petru Burduja pe contul său de Facebook.

Potrivit deputatului, Andrei Spînu a recunoscut că a procurat casa și terenul pe care se află aceasta cu suma de 393 500 EUR, sumă achitată în rate timp de doi ani.

„Această sumă ar fi indicată și în contractul de vânzare-cumpărare înregistrat la notar și cadastru. Astfel, apare o bănuială rezonabilă precum Andrei Spînu eventual ar fi admis acțiuni privind evaziunea fiscală sau a încălcat modul de completare a declarației de avere şi interese personale, care prevede că „Valoarea bunului” (imobile)- se indică valoarea conform documentului care certifică proveniența bunului”.

În legătură cu aceasta, am cerut astăzi Procuraturii Generale și Agenției Naționale de Integritate să verifice legalitatea tranzacției privind procurarea de către Andrei Spînu a terenului declarat la valoare de 449.880 de lei și a casei de locuit declarate la valoare de 1.501.168 de lei dobândite în anul 2018, prin prisma legalității împrumutului contractat și achitării acestuia în rate, pentru casa de locuit și terenul aferent acesteia”, a mai scris socialistul.

„OAMENII BUNI” ai Maiei Sandu își ascund valoarea reală a caselor de milioane pe care le dețin. Probabil, le este rușine că au mințit poporul că ei sunt modești, dar au în realitate imobile de multe milioane de lei, care ridică multe întrebări despre integritatea lor”, a adăugat el.

„Toată averea mea este dobândită legal și se regăsește în declarațiile de avere și interese”

Reprezentantul Președinției a reacționat rapid la acuzațiile deputatului PSRM.

„Observ un interes sporit față de declarația mea de avere și interese din partea deputaților socialiști. Le comunic pe această cale că, spre deosebire de unii din ei, toată averea mea este dobândită legal și se regăsește în declarațiile mele de avere și interese.

Accentuez că eu nu am declarat că aș fi acumulat venituri la nunți, cumătrii și zile de naștere, nu am declarat că am fost ajutat de părinți, nu am scris bunurile pe rude și alte persoane interpuse pentru a ascunde ceva”, a replicat Andrei Spînu pe Facebook.

„Eu nu am obținut venituri din afaceri cu statul prin licitații trucate, scheme, contrabandă și alte ilegalități și tocmai din acest motiv am declarat onest totul și am averea la vedere. Toate lucrurile care au apărut în presă sunt preluate din declarația mea publică pe care am făcut-o la ANI. Suplimentar, toate veniturile mele sunt declarate și la FISC, venituri din care am achitat taxe în Republica Moldova și care, sper, sunt folosite pentru proiecte în interesul oamenilor. Nu am ce ascunde și voi fi bucuros să ofer instituțiilor sesizate informația necesară”, a adăugat acesta.

Amintim că Andrei Spînu a fost numit secretar general al Aparatului Președinției Republicii Moldova la scurt timp după ce Maia Sandu a preluat mandatul de șefă a statului. Spînu a fost și secretar general al Guvernului în perioada mandatului de prim-ministru al Maiei Sandu.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button