fbpx

doc | CC a decis: Controlul ANI în care era vizată Domnica Manole este neconstituțional

Curtea Constituțională (CC) a decis că controlul inițiat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) în privința președintei Înaltei Curți, Domnica Manole, este neconstituțional. Hotărârea a fost emisă după sesizarea depusă de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Așadar, magistrații CSM au declarat neconstituțional textul articolului 19 din Legea cu privire la CCM, care ar autoriza ANI să constate faptul că un judecător constituțional a participat la examinarea unei cauze și la luarea unei decizii în situația în care trebuia să se abțină din motivul existenței unui conflict de interese.

Potrivit deputatului PAS, Sergiu Litvinenco,  legea nu face distincție între deciziile cu caracter jurisdicțional și cele administrative, la adoptarea cărora poate participa un judecător constituțional.

După pronunțarea deciziei CC, Litvinenco a venit cu un mesaj pe rețelele sociale:

„Asta înseamnă că încercările vădit abuzive ale ANI de a verifica modul de adoptare a actelor cu caracter jurisdicțional ale CCM încetează de drept. Chiar dacă lucrul acesta era clar din start – am impresia că doar ANI nu a citit Constituția și jurisprudența CCM –, mă bucur că a fost punctul final. Sugerez ANI – deja nu mai știu a câta oară – să se apuce de realizat ceea ce au de făcut potrivit legii”.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button