fbpx

„Din noiembrie vor fi probleme cu achitarea salariilor și pensiilor”, susține Slusari. Cum a reacționat Ministerul Finanțelor?

Deputatul și vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Slusari, susține că situația financiar-bugetară din Moldova este una gravă, mai mult – că din noiembrie ar urma să fie probleme cu achitarea salariilor și pensiilor. Afirmațiile au fost negate de Ministerul Finanțelor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Cetățenii trebuie să cunoască faptul că situația financiar-bugetară în Republica Moldova este gravă. Acest lucru este confirmat de sursele mele din Ministerul Finanțelor. Deja sunt unele rețineri la achitarea indemnizațiilor sociale. Din noiembrie vor fi probleme cu achitarea salariilor și pensiilor”, a declarat deputatul Platformei DA.

Într-un mesaj publicat pe Facebook, Slusari a mai menționat și despre programul FMI, cât și despre „faimosul” credit rusesc.

„Programul cu FMI așa și nu a fost semnat, în pofida declarațiilor lui Chicu. Fără acest program Moldova nu poate obține a doua tranșă a asistenței macrofinanciare din UE. Faimosul credit rusesc așa și nu apare la orizont. Așadar, din deficitul bugetar de 16 miliarde de lei, opt miliarde introduse în bugetul 2020 nu au acum acoperire. Iată de ce guvernul s-a apucat brusc de privatizare masivă, care în asemenea condiții este foarte periculoasă”, a mai spus politicianul, ținând să precizeze că ei (cei de la PPDA) sunt gata să conducă mai departe guvernarea „chiar și în această situație mai mult decât dificilă”.

Unele afirmații au rămas fără comentariul celor de la Ministerul Finanțelor. Totuși, reprezentanții au negat cele spuse de Slusari.

„Nu comentăm declarațiile politice ale domnului Alexandr Slusari, iar în ceea ce privește angajamentele financiar-bugetare ale ministerului – menționăm că acestea sunt executate la timp”, a comunicat, pentru ZUGO, șeful Serviciului informare, comunicare cu mass-media și reprezentare, Adrian Platon.

Menționăm că, în această săptămână, prim-ministrul Ion Chicu a purtat o discuție cu Mitsuhiro Furusawa, directorul executiv adjunct al FMI, și Alfred Kammer, director al Departamentului european al Fondului Monetar Internațional (FMI), fiind prezent și ministrul Finanțelor – Sergiu Pușcuță.

În cadrul videoconferinței, părțile au făcut o analiză a efectelor implementării programelor anterioare cu instituțiile internaționale. Totodată, au fost analizate progresele înregistrate de autoritățile de la Chișinău în executarea acțiunilor prealabile agreate cu FMI pentru încheierea unui nou program cu această instituție.

„Guvernul a aprobat pachetul necesar de legi care întrunește condiționalitățile noului program de finanțare cu FMI. Depunem tot efortul ca să continuăm implementarea reformelor vitale pentru Republica Moldova. Am pregătit un set de măsuri de susținere a mediului de afaceri și protejarea intereselor investitorilor”, declara premierul Chicu.

Back to top button