fbpx

Diana Scobioală, aleasă judecătoare la CtEDO din partea R. Moldova

Diana Scobioală, actuala directoare a Institutului Național de Justiție, a fost aleasă judecătoare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) din partea R. Moldova. O decizie în acest sens a fost adoptată marți, 28 septembrie, în cadrul Sesiunii plenare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Potrivit Ziarului de Gardă, Scobială a obținut 122 de voturi pentru a fi numită în funcția de judecătoare la CtEDO.

Diana Scobioală, fiica fostei judecătoare de la Curtea Supremă de Justiție, Iulia Sârcu, a obținut la 4 martie 2020 un nou mandat la șefia INJ.

Potrivit CV-ului său, Diana Scobioală are studii în drept, la Universitatea de Stat și studii postdoctorat la Academia de Științe a Moldovei. Aceasta este conferențiar universitar și formator la INJ, iar din 2012 îndeplinește și funcția de coordonator naţional al Programului HELP al Consiliului Europei, un program pentru formarea juriştilor, mai scrie sursa citată.

La concursul național pentru postul de judecător al CEDO s-au înscris 13 candidați. Componența comisiei speciale de selectare a stârnit discuții aprinse atunci. Asta pentru că Președinția condusă atunci de socialistul Igor Dodon delegase în acest for numele lui Pavel Abraham, un controversat jurist român, fost șef al poliției române. Ulterior, Administrația Maiei Sandu a decis să-l înlocuiască propunând în schimb numele judecătoarei Viorica Puică, însă comisia specială a respins această propunere și a lăsat în vigoare vechea componență.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button