fbpx

Decizie CtEDO: Vaccinarea obligatorie nu încalcă drepturile omului și este necesară într-o societate democratică

Vaccinarea obligatorie nu încalcă drepturile omului. Aceasta este decizia Curtea europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) în cazul adresării unor părinți din Cheia ai căror copii nu a fost înscriși la grădiniță, deoarece nu erau imunizați.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Judecătorii europeni au punctat că administrarea unui preparat nonavalent (împotriva a nouă boli, printre care difterie, tetanos, poliomielită) copiilor din Cehia nu constituie o încălcare a drepturilor omului, relatează presa străină. Astfel, Curtea sprijină „principiul de solidaritate socială care poate justifica să le fie impusă vaccinarea tuturor, chiar și celor care se consideră mai puțin amenințați de boală, câtă vreme este vorba despre protejarea celor mai vulnerabile persoane”.

În motivarea deciziei se mai menționează că politica de vaccinare urmărește obiective de protejare a sănătății, precum și drepturile altor persoane, prin faptul protejează atât pe cei care primesc serul, cât și pe cei care nu se pot imuniza din motive medicale.

„Interesul superior al copiilor trebuie să primeze în toate deciziile care îi privesc”, afirmă magistrații. De asemenea, ei punctează că refuzul de a-i înregistra pe micuți la grădiniță este o măsură de prevenție, nu o pedeapsă.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button