fbpx

De unde luăm bani pentru majorarea pensiilor? Explicațiile ministrului Muncii și Protecției Sociale

Ministrul Muncii și Protecției Sociale respinge acuzațiile opoziției, care afirmă că Guvernul ar lua împrumuturi de la parteneri externi pentru a asigura majorarea pensiei minime. Potrivit lui Marcel Spatari, citat de IPN, „Republica Moldova este pe un trend pozitiv, iar dezvoltarea economică va oferi venituri suplimentare bugetului de stat”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conform oficialului, creșterea pensiei minime până la 2000 de lei are loc din sursele bugetului de stat, inclusiv, din economiile pe care Executivul a reușit să le facă. Bunăoară, acesta se referă inclusiv la stoparea unei achiziții pentru blanchete pentru pașapoarte, dar și majorarea veniturilor la bugetele de asigurări sociale cu 1,2 miliarde de lei față de ceea ce era prevăzut.

„Această intervenție a statului sub forma suplimentului de solidaritate este pe termen scurt, ea ar trebui să fie absorbită, cu timpul, prin creșterea economică. Suplimentul de solidaritate care va aduce valoarea pensiei până la nivelul pensiei minime va fi oferit după ce va fi calculată pensia care este meritată. Dacă cineva are pensia calculată sub pensia minimă, va primi acest supliment care să-l aducă până la pensia minimă. Asta înseamnă că persoanele care sunt acum aproape de pensia minimă în câțiva ani vor ieși din acest mecanism și vor continua să aibă pensia indexată după regula generală”, precizează Spatari.

De la 1 octombrie 2021, 183.000 de pensionari cu stagiu complet de cotizare, care primeau sub 2000 de lei, vor primi o pensie minimă de 2000 de lei lunar. Astfel, potrivit sursei citate, în mediu, pensiile cresc cu 366 de lei pentru persoanele cu stagiul complet de cotizare și care au avut acum pensii mai mici de 2000 de lei.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button