De la începutul pandemiei, sistemul educațional a fost suplinit cu 16.480 de echipamente informatice
Începând cu primăvara anului 2020, Ministerul Educației și Cercetării (MEC), Guvernul Republicii Moldova, organele administrației publice locale și conducătorii instituțiilor de învățământ general au depus eforturi în vederea asigurării accesului elevilor și cadrelor didactice la învățământul la distanță.
În acest sens, au fost achiziționate 10.000 de laptopuri în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”, finanțat de Banca Mondială, care au fost distribuite consiliilor raionale și municipale în primăvara anului 2021.
Aceste laptopuri au fost procurate pentru elevii care nu aveau un dispozitiv pentru a se conecta la orele desfășurate online. La momentul respectiv, acest lot de tehnică a acoperit integral necesitățile elevilor din ciclul gimnazial și liceal, raportate de conducătorii instituțiilor în Sistemul Informațional de Management în Educație (SIME). O parte din acest lot de tehnică a fost destinată elevilor din ciclul primar, prioritate având copiii din familiile social vulnerabile.
În a doua jumătate a anului 2020, Guvernul a achiziționat un lot de 2500 de laptopuri, iar ulterior un lot de 680 de laptopuri, care au fost distribuite proporțional numărului de elevi și de cadre didactice în raioanele și municipiile din țară.
Potrivit datelor deținute de Ministerul Educației și Cercetării, pe parcursul anului 2020, din bugetul administrației publice locale și al instituțiilor de învățământ au fost achiziționate circa 2200 de unități de tehnică de calcul.
În cadrul campaniei inițiate de MEC în vara anului 2020 „Donează un computer pentru educație”, au fost colectate și distribuite în sistemul educațional peste 1100 de computere, laptopuri și tablete.
Prin urmare, de la începutul anului 2020 și până în prezent, sistemul educațional din Republica Moldova a fost suplinit cu cel puțin 16.480 de unități de tehnică de calcul. Aceste date nu includ tehnica donată direct beneficiarilor de către partenerii de dezvoltare, ambasade, organizații necomerciale, persoane fizice etc.
În acest context, Ministerul Educației și Cercetării reiterează faptul că laptopurile procurate de Minister au fost repartizate în școli pentru a asigura accesul la orele online pentru elevii care nu au un dispozitiv pe care să-l utilizeze în acest scop. Instituțiile de învățământ care dețin aceste laptopuri sunt îndemnate să le ofere în folosință temporară elevilor care au nevoie de ele pentru a participa la orele online.