fbpx

CSJ a spus NU: Magistrații au respins solicitarea lui Ceaus de a suspenda actul prin care i-a fost refuzat azilul politic

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins recursul înaintat de Nicolai Ceaus de a suspenda actul emis de către Președinția R. Moldova prin care i s-a refuzat azilul politic. Încheierea a fost pronunțată miercuri, 25 august, de către Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ în componența magistraților – Tamara Chişca-Doneva, Victor Burduh, Nicolae Craiu, Vladimir Timofti și Anatolie Țurcan.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ al Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție susține că instanțele ierarhic inferioare au concluzionat corect despre necesitatea respingerii cererii de chemare în judecată depusă de Nicolai Ceaus, transmite Ziarul de Gardă.

Magistrații CSJ își motivează decizia prin faptul că judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus a depus cerere cu privire la acordarea azilului politic, imediat după ce s-a predat benevol autorităților de stat ale R. Moldova.

„Instanța de recurs conchide ca fiind întemeiat actul administrativ contestat, or, raportând la caz cele constatate și având în susținere normele sus-citate, se notează că Nicolai Ceaus nu a prezentat probe verosimile ce ar confirma persecutarea de către autoritățile ucrainene pentru viziunile sale politice sau criticile dure aduse în adresa guvernării ucrainene. Deci, în sensul acordării azilului politic, în speță se atestă că Nicolai Ceaus nu întrunește condițiile instituite imperativ de art. 27 alin. (1) al Legii privind azilul în R. Moldova nr. 270 din 18 decembrie 2008 și anume persecutarea persoanei în țara sa de origine pentru activitatea social-politică şi opiniile sale ce nu contravin principiilor democraţiei sau normelor dreptului internaţional”, se arată în document.

Un alt temei de respingere a cererii privind acordarea azilului politic, potrivit deciziei CSJ, este faptul că azilul politic nu se acordă dacă persoana este urmărită pentru fapte considerate în R. Moldova infracţiuni sau este vinovată de săvârşirea unor fapte ce contravin scopurilor şi principiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

„Instanța de recurs notează că, în cadrul ședințelor de judecată s-a demonstrat cu certitudine că în privința lui Nicolai Ceaus pe teritoriul Ucrainei a fost eliberat mandat de arest cu anunțarea acestuia în căutare pentru comiterea infracțiunii de corupție, iar în R. Moldova în privința acestuia a fost dispusă începerea urmăririi penale în baza elementelor privind componența infracțiunii prevăzute de art. 362 din Codul penal, adică trecerea frontierei de stat a R. Moldova, prin eludarea sau sustragerea de la controlul efectuat la trecerea acesteia”, se arată în document.

Judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus a ajuns în vizorul organelor de urmărire penală de la Kiev după ce în august 2016 ar fi luat 150 000 de dolari mită pentru pronunțarea unei hotărâri în favoarea unui inculpat.

Din cauza imunității de judecător el nu a putut fi reținut imediat, dar abia în septembrie, când Rada Supremă de la Kiev și-a dat acordul pentru arestarea și aducerea lui în fața legii. Doar că autoritățile ucrainene nu l-au mai putut găsi.

Judecătorul cunoscut pentru faptul că a examinat mai multe dosare cu implicarea participanţilor la Euromaidan, a fost reţinut la Chişinău pe 1 martie 2017.

Magistratul s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat. La Chișinău acesta a solicitat azil politic, însă 12 octombrie 2017 a primit refuz.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button