fbpx

Corupție la perfectarea actelor românești: Mai multe persoane, cercetate penal după ce ar fi pretins bani pentru a „simplifica” proceduri

Ar fi pretins până la cinci mii de euro pentru a perfecta acte românești. Este vorba despre mai mulți agenţi economici, persoane fizice şi publice, notari, dar şi alţi intermediari din Republica Moldova şi România care ar face parte dintr-o schemă de corupere şi trafic de influenţă. 

Cei vizați ar fi ajutat ajutat mai multe persoane să obţină diverse servicii pentru redobândirea cetăţeniei române, contra cost. Printre acestea se numără: urgentarea eliberării actelor de identitate şi de stare civilă, a certificatelor de naştere, perfectarea unor procuri pe numele unor terţi și altele.

Sumele pretinse pentru documente variau între 50 şi 5.000 de euro.

Potrivit datelor anchetei, bănuiţii ar fi folosit diferite platforme pentru a a-şi realiza acţiunile lor pretins ilegale.

Este vorba despre site-urile programare.md, interdoc.info sau documente.md, platforme specializate în facilitarea procedurilor de perfectare a documentelor şi de programări la diferite instituţii publice.

Utilizând aceste pagini electronice, membrii schemei puteau să întreprindă, în complicitate cu persoane afiliate acestor platforme, acţiuni de manipulare a informaţiei, cum ar fi programarea în afara rândului, depunerea jurământului în lipsa persoanei pe timp de pandemie, dar și obţinerea unor certificate în termeni restrânşi.

Toate aceste acţiuni au generat venituri ilicite pentru membrii schemei, dat fiind faptul că toate serviciile erau acordate contra unor sume suplimentare taxelor legale.

Ofiţerii Centrului Național Anticorupție (CNA) şi procurorii au operat percheziţii la domiciliile şi la birourile unor persoane vizate în schemă, iar trei dintre acestea au fost escortate la CNA şi reţinute pentru 72 de ore.

Este vorba despre persoane care gestionează activitatea unor companii din Republica Moldova, specializate în asistenţă pentru perfectarea diferitor tipuri de acte.

Pe numele celor trei au fost deschise mai multe cauze penale pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă.

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele riscă până la 10 ani de închisoare.

Cercetările în acest caz sunt în desfăşurare.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button