fbpx

Consumul de energie electrică ne va costa mai mult. ANRE a aprobat astăzi noile tarife

Membrii Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) s-au întrunit astăzi într-o ședință publică, pentru a analiza solicitările de revizuire a tarifelor la lumină. În urma dezbaterilor, ei au decis majorarea cu 5,58 la sută a prețului reglementat la energia electrică furnizată populației de către compania Gas Natural Fenosa Furnizare Energie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conform Moldpres, în hotărârea ANRE se menționează că tariful la lumina furnizată de Gas Natural Fenosa consumatorilor casnici a fost stabilit la nivel de 189 bani pentru un kilowatt/oră. Totodată, pentru cei ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV) prețul a fost redus de la 160 la 153 bani pentru un kW/oră și pentru consumatorii racordați la rețelele de distribuție de tensiune înaltă (35, 100 kV), a fost majorat de la 134 bani pentru un kWh/oră la 138 bani.

De menționat că „Gas Natural Fenosa” a cerut un preț de 1,94 lei/kWh (8,6% mai mare față de actualul tarif).

„Ajustarea tarifelor este necesară pentru acoperirea majorărilor de preț a energiei electrice importate, costurilor de producție, devierilor financiare negative acumulate pe parcursul anului curent și pentru asigurarea sustenabilității livrărilor și plăților în sector, dar și fluctuațiilor cursului valutar” au spus membrii Consiliului de Administrare al ANRE.

Pe de altă parte, membrii consiliului au acceptat parțial propunerea făcută de FEE Nord și au decis o majorare de 16,7% a prețului la energia electrică furnizată populației de FEE Nord.

Potrivit sursei citate, în hotărârea ANRE se menționează că prețul la energia electrică furnizată de FEE Nord consumatorilor casnici a fost stabilit la nivel de 223 bani pentru un kilowatt/oră, cu 10 bani mai puțin decât a solicitat furnizorul de energie electrică din nordul Republicii Moldova. Pentru consumatorii finali, ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV), a fost stabilit un preț de 163 bani pentru un kilowatt/oră, față de solicitarea companiei de 209 bani.

FEE Nord au fost avertizați că cheltuielile lor și costurile de producție sunt mai mari față de cele ale altor companii, respectiv – și tarifele la energia livrată cosumatorilor finali sunt mai înalte.

De menționat că noile tarife intră în vigoare din data publicării. Ultimele astfel de modificări au avut loc pe 15 iunie anul trecut.

Articole asemănătoare

Back to top button