fbpx

Consiliul European: Vor fi introduse sancțiuni economice împotriva regimului din Belarus

Consiliul European anunță despre introducerea, la 24 iunie, a unor noi măsuri restrictive împotriva regimului din Belarus, drept răspuns la escaladarea încălcărilor grave ale drepturilor omului în Belarus și actelor violente de represiune îndreptate împotriva societății civile, a opoziției democratice și a jurnaliștilor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Astfel, a fost restricționat comerțul cu produse petroliere, clorură de potasiu și bunuri utilizate pentru producerea sau fabricarea produselor din tutun.

„În plus, accesul la piețele de capital din UE este restricționat și este interzisă asigurarea și reasigurarea Guvernului din Belarus și a organismelor și agențiilor publice din Belarus. Banca Europeană de Investiţii va înceta orice decontare sau plată aferentă oricărui acord existent în legătură cu proiecte din sectorul public, precum şi oricărui contract de asistenţă tehnică”, se arată în anunț, transmite ZDG

Totodată potrivit Consiliului European, se interzice „vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul, direct sau indirect, către oricine din Belarus, de echipamente, tehnologii sau softuri destinate să fie utilizate în principal pentru supravegherea sau interceptarea de comunicaţii prin internet şi telefonice, precum şi de bunuri şi tehnologii cu dublă utilizare în scopuri militare, şi către anumite persoane, entităţi sau organisme din Belarus”.

Pe 21 iunie, Consiliul European a decis să impună măsuri restrictive împotriva a 78 de persoane din Belarus și a 8 entități.

„Runda de măsuri restrictive vizează șapte persoane și o entitate care au fost desemnate în legătură cu aterizarea forțată și ilegală a unui zbor Ryanair la Minsk, în Belarus, la 23 mai, fapt care a pus în pericol siguranța aviației și reținerea de către autoritățile belaruse a jurnalistului Raman Pratasevici și a Sofiei Sapega”, a stipulat Consiliul European.

Potrivit Consiliului, printre cei vizați se numără, de asemenea, mai multe personalități importante din mediul de afaceri care sprijină regimul Lukașenko și beneficiază de pe urma acestuia.

Pe 10 iunie, Parlamentul European (PE) a adoptat o rezoluție prin care a solicitat mai multe sancțiuni împotriva R. Belarus în urma deturnării zborului Ryanair.

Eurodeputații au solicitat măsuri economice, dar și sectoriale rapide care să vizeze principalele industrii din Belarus, în special sectorul țițeiului și al produselor petroliere, al potasei, al oțelului și al prelucrării lemnului.

Articole asemănătoare

Back to top button