fbpx

Cojile citricilor pot conține cantități mici de pesticide autorizate: Recomandările ANSA privind procurarea și consumul acestora

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că pesticidele precum tiabendazolul și imazalilul sunt aplicate pe coaja citricelor pentru combaterea bolilor cauzate de mucegaiuri sau bacterii, iar consumul regulat al acestora poate prezenta risc pentru sănătatea umană.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

ANSA propune evitarea consumării cojilor de citrice, atât la prepararea băuturilor (ceai, limonade, vin fiert), cât și a deserturilor (prăjituri, cozonac sau gemuri).

Astfel, ANSA vine cu următoarele recomandări:

  • procurați citricele doar din locuri special amenajate și înregistrate oficial de Agenție,
  • atrageți atenția ca acestea să fie: curate, întregi, sănătoase, fără urme de mucegai, fără deteriorări cauzate de dăunători sau de îngheț,
  • verificați marcajul la raft al produselor, întrucât vânzătorii sunt obligați să informeze consumatorii cu privire la substanțele chimice utilizate la prelucrarea citricelor,
  • solicitați, de la vânzători, documente care confirmă siguranța produselor expuse spre comercializare, precum rapoartele de încercări de laborator la conținutul de reziduuri de pesticide,
  • în cazul tuturor citricelor este indicat să le înmuiați în apă timp de 30-60 de minute. Dacă nu dispuneți de acest timp, puteți să adăugați bicarbonat de sodiu în apă și să le țineți în jur de 10-15 minute, după care le clătiți bine sub apă curgătoare.

În scopul asigurării consumatorilor cu produse sigure pentru consum, pe parcursul anului 2023, inspectorii Agenției vor preleva 400 de probe de produse alimentare de origine vegetală pentru monitorizarea respectării limitei maxime admisibile a reziduurilor de pesticide.

Articole asemănătoare

Back to top button