fbpx

Clima vrea abrogarea decretului prin care a fost anulat actul de numire în funcție. O cerere prealabilă, depusă la Președinție

Președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, a depus o cerere prealabilă în adresa Președinției Republicii Moldova. Asta după ce, anterior, președintele Maia Sandu a anunțat că a emis decretul prin care a anulat actul prin care Clima a fost numit în funcție. Atunci, președintele Curții de Apel Chișinău a anunțat că va contesta decretul în instanță.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Prin cererea prealabilă, Vladislav Clima solicită ca să fie verificată legalitatea actului administrativ individual defavorabil și anularea în tot a acestuia ca fiind ilegal, scrie BizLaw.

Mai mult, Vladislav Clima a menționat în cerere ca în jurisprudența Curții Constituționale s-a reținut că actul „desemnării/numirii în funcție”, în sens constituțional, este un act consumat și, prin urmare, nu este susceptibil de abrogare, cu excepția constatării unor vicii fundamentale care afectează însăși validitatea actului.

Respectiv, odată consumată numirea în funcție, încetarea atribuțiilor persoanei desemnate nu poate avea loc decât prin procedeul demiterii/demisiei din funcție, în ordinea stabilită de lege.

Întrebat dacă a cerut suspendarea actului, Vladislav Clima a precizat că nu va face uz de acest drept.

Deși legea îmi oferă dreptul de a cere suspendarea decretului la autoritatea emitentă și apoi în instanță, la etapa prejudiciară, nu voi face uz de el pentru a nu admite utilizarea justiției în campania electorală”, a declarat Vladislav Clima.

ZUGO amintește că decretul fostului șef de stat, Igor Dodon, prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău a fost anulat de Maia Sandu. Potrivit președintei, Consiliul Superior al Magistraturii a încălcat procedurile legale și a admis un conflict de interese atunci când a propus numirea lui Clima în funcție.

Articole asemănătoare

Back to top button