fbpx

Chișinău: O călătorie cu transportul public ar putea costa 6-7 lei

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a organizat o conferință de presă despre intenția primarului Ion Ceban de a majora taxele pentru călătoriile cu transportul public până la 6-7 lei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Roman Cojuhari, președintele fracțiunii PAS din CMC, a declarat că primarul general al capitalei ar fi fost cel care adesea menționa în cadrul consultărilor despre majorarea tarifelor la călătorii.

„Pe 19 mai 2020, Consiliul Municipal a aprobat Decizia 6/3 privind dezvoltarea sistemului de transport public din Municipiul Chișinău. Decizia prevedea, pe lângă achiziția de unități de transport, cu care azi se laudă primarul, și un șir de reforme structurale a sistemului de transport public și anume: revizuirea rutelor, implementarea tichetării electronice, elaborarea unei metodologii de tarifare, elaborarea standardelor de calitate în transport și nu în ultimul rând realizarea unui audit complex financiar și funcțional la Regia Transport Electric și Parcul Urban de Autobuze”, a spus Roman Cojuhari.

Acesta a adăugat că niciodată în cei 30 de ani de independență niciun primar nu s-a încumetat să verifice corectitudinea cifrelor pe care orașul le pompa în cele două instituții, eficiența lor, modul în care sunt valorificați banii.

„Nici Ion Ceban nu s-a încumetat s-o facă și drept rezultat doar în anul 2021 Primăria a achitat celor două întreprinderi peste 450 de milioane de lei, aproape o pătrime din bugetul orașului destinat investițiilor”, a adăugat Cojuhari.

În context, consilierii PAS îl acuză pe Ceban că niciun plan din toate cele incluse în decizia Consiliului nu au fost aplicate. De asemenea, ei solicită un audit la Regia Transport Electric și Parcul Urban de Autobuze.

Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC, a declarat că majorarea ar trebui să aibă loc până la sfârșitul anului curent. Totuși, ea afirmă că PAS nu va vota o astfel de decizie „până la realizarea unui audit funcțional și financiar complex a celor două întreprinderi de transport public”.

„Ion Ceban planifică să mărească tariful pentru călătoriile în transportul public pe cât se poate de urgent. El înțelege că 700 de milioane e o povară enormă pe umerii bugetului și evident va încerca să scape de această povară. Însă nu așa cum ar face un manager eficient, optimizând din cheltuielile întreprinderilor, ci transferând povara pe umerii locuitorilor municipiului”, a spus Zinaida Popa.

Contactată de newsmaker.md, Natalia Ixari, purtătoarea de cuvânt a primarului a declarat că „acum se realizează metodologia”.

„Ce comentează domnii consilieri este o declarație politică în stilul unui partid bazat pe vorbe și acuzații”, a menționat Ixari.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button