fbpx

Ce a pățit Gagarin la prânz cu Elizabeth II și cât s-a antrenat pentru zbor? 10 lucruri mai puțin cunoscute despre primul cosmonaut al planetei

Astăzi, 12 aprilie 2021, se împlinesc 60 de ani de la primul zbor în cosmos. Așadar, ZUGO a încercat să identifice câteva lucruri mai puțin cunoscute despre eveniment și primul cosmonaut al planetei – Iuri Gagarin.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
  1. În 1957, Gagarin a absolvit Școala de Cadeţi a Forţelor Aeriene Sovietice şi a început să lucreze în calitate de pilot de avion de vânătoare, iar la doar 27 de ani a zburat în spațiu.
  2. În 1960, acesta a fost selectat alături de alţi 19 candidaţi pentru programul spaţial sovietic. Până la final au rămas el și Gherman Titov, însă până la urmă a zburat doar Gagarin. Acesta provenea dintr-o familie de țărani, pe când Titov era fecior de profesor.
  3. Pregătirile au început cu zece ani înainte, în condiții ultrasecrete.
  4. Vehiculul în care se afla Gagarin cântărea peste cinci tone.
  5. Zborul a început la 09:07 (ora Moscovei), iar când nava spațială a început să se ridice de pe cosmodromul Baikonur, Gagarin a rostit celebra frază „Poehali” (tr. red: Să pornim). 

  6. Cu două zile înainte de misiune, cosmonautul a lăsat pentru soție și cele două fiice un răvaș pe care acestea urmau să îl primească dacă ceva nu va merge bine. Scrisoarea a ajuns la familie după catastrofa aviatică în care Gagarin s-a stins din viață, la șapte ani după misiune.
  7. Zborul a durat o oră și 29 de minute și a fost lipsit de probleme, dar aterizarea a fost aproape să se termine cu un dezastru atunci când modulul descendent şi modulul spațial nu s-au separat.
  8. Se consideră atunci când pleca în străinătate, Iuri Gagarin lua cu el un set de nasturi de rezervă, deoarece admiratorii i le rupeau și le luau drept amintire.
  9. În cadrul unei vizite în Marea Britanie, în 1961, Iuri Gagarin a fost invitat la prânz cu regina Elizabeth II. Există trei versiuni legate de eveniment. Prima spune că, fără a ști regulile regale, Gagarin ar fi mâncat lămâia din ceai, iar suverana i-ar fi urmat exemplul. A doua ipoteză relatează că, văzând prea multe tacâmuri, cosmonautul i-ar fi spus majestății că a crescut în sat și mânca totul cu lingura, iar ca urmare toții cei care se aflau la masă au fost nevoiți să ia prânzul utilizând doar acest instrument. Potrivit ultimei versiuni, aviatorul ar fi mâncat oul fiert din supă, deși conform regulilor nu era cazul să o facă.
  10. În lume există circa 250 de monumente dedicate cosmonautului.

Autoare: Cristina Stolearenco, stagiară

Articole asemănătoare

Back to top button