fbpx

Buteliile de gaz nu pot fi alimentate la stațiile PECO din țară. Ce spune Ministerul Economiei?

Deținătorii de butelii de gaz de uz casnic nu pot să-și alimenteze cu gaze petroliere lichefiate la stațiile PECO din țară. Potrivit Ministerului Economiei, acest lucru este prevăzut în legislație, precizând că îmbutelierea se efectuează la stații de distribuție și îmbuteliere a gazelor lichefiate (SDÎG) sau la stații de îmbuteliere a gazelor lichefiate (SÎG).

De asemenea, umplerea, transportul, verificarea tehnică periodică etc. a acestor butelii, se face de întreprinderi specializate care dețin avizul pozitiv de expertiză eliberat de către organismul de expertiză în domeniul securității industriale.

„În conformitate cu actele normative în vigoare, îmbutelierea gazelor în butelii de uz casnic sau tehnologic se permite doar la stațiile de distribuție și îmbuteliere a gazelor lichefiate sau la stațiile de îmbuteliere a gazelor lichefiate”, se arată într-un răspuns oferit de Ministerul Economiei, pentru IPN.

Ministerul Economiei declară că licența pentru comercializarea cu amănuntul a gazului lichefiat la stațiile de alimentare, eliberată pentru fiecare stație de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, permite titularilor comercializarea gazului lichefiat doar pentru transportul auto.

„La moment nu există niciun tip de licență care ar permite îmbutelierea gazelor în butelii de uz casnic sau tehnologic în cadrul stațiilor PECO”, se mai menționează în răspuns.

Ministerul spune că, întru soluționarea problemei pe viitor, a elaborat un Plan de acțiuni privind ajustarea cadrului normativ și legislativ, care va fi implementat după aprobarea de către autoritățile publice centrale. La fel, urmează a fi examinată de către autorități posibilitatea desfășurării activității de livrare și instalare a buteliilor de uz casnic cu gaze petroliere lichefiate la domiciliu de către companii specializate.

Articole similare

Close