fbpx

BNM anunță că menține rata de dobândă la credite și depozite

Banca Națională a Moldovei (BNM) a decis menținerea ratei de bază a dobânzii la 21,5%, în urma unei hotărâri adoptate de Comitetul executiv a instituției, din cadrul ședinței de marți, 8 noiembrie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Astfel, rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se menține la nivelul de 21,5%. Totodată, se mențin ratele de dobândă la creditele overnight, la nivelul de 23,5% anual, iar la depozitele overnight – la nivelul de 19,5% anual.

Potrivit BNM, decizia a fost adoptată în condițiile transmiterii efectelor măsurilor de politică monetară anterioare și urmărește încetinirea prețurilor de consum, prin atenuarea efectelor secundare ale șocurilor de ofertă, susținerea în continuare a intermedierii financiare în moneda națională și a economisirii în defavoarea consumului, echilibrarea balanței comerciale, precum și prin ancorarea așteptărilor inflaționiste.

Instituția precizează că în condițiile existenței riscurilor și incertitudinilor majore, în momentul în care balanța riscurilor se va înclina în direcția celor dezinflaționiste, BNM va promova o politică monetară stimulativă, care va asigura readucerea și menținerea inflației în proximitatea țintei.

Rata anuală a inflației a crescut până la 34% în septembrie 2022, sau cu 2,2 puncte procentuale față de iunie 2022.

Articole asemănătoare

Back to top button