fbpx

Atenționarea epidemiologilor: Ce vi se poate întâmpla dacă vă scăldați în bazine acvatice din Republica Moldova?

Populația este atenționată de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) că scăldatul în lacurile cu plajă din zonele de agrement nu este recomandat. Rezultatele probelor efectuate pe parcursul anilor precedenți denotă o neconformitate semnificativă la cerinţele sanitaro-epidemiologice a calității apei și nisipului în spații de acest gen amenajate în capitală, dar și în alte localități.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit specialiștilor, în Republica Moldova se atestă o număr mare de lacuri de însemnătate locală, care neoficial sunt utilizate ca zone de recreere aferente bazinelor acvatice, unde cetățenii își petrec timpul liber, adeseori fără a conștientiza pericolele la care se expun. Astfel, zonele de agrement prezintă un risc sporit de îmbolnăvire în timpul scăldatului.

Persoanele care optează să se odihnească acolo riscă să contracte helmentiaze din nisipul sau solul infestat, să suporte ulterior boli diareice acute sau să se confrunte cu maladii care afectează pielea, avertizează epidemiologii.

În scopul protecției sănătății populației în timpul sezonului estival, ANSP îndeamnă cetățenii sa fie prudenți când aleg zona pentru odihnă și să respecte următoarele recomandări:

  • să meargă doar în locuri special amenajate și autorizate;
  • să respecte recomandările de pe panourile informative;
  • să ofere prioritate zonelor amplasate în adiacența unor elemente naturale: păduri, relief favorabil, viteza cursului apei fără curenți puternici, nivelul apei să nu oscileze brusc;
  • să aleagă spații unde plaja este amenajată cu dușuri, cabine pentru schimbul hainelor. Nisipul să fie afânat cu regularitate;
  • pe teritoriul zonei de recreere trebuie să fie organizate instalații de alimentare cu apă potabilă sau persoanele să dispună de sticluțe cu apă potabilă;
  • să observe dacă spațiile sunt amenajate pubele destinate colectării deșeurilor;
  • să aibă grijă ca apa din lac să nu pătrundă în organism, pentru a evita o posibilă infectare;
  • să nu viziteze zonele de recreere în stare de ebrietate ori cu simptome de boală.

Potrivit ANSP, în țară sunt opt de recreere zone de importanță națională. Acestea se află la Vadul lui Vodă, Costești, Holercani, Vatra, Soroca, Dubăsari, Tiraspol și Bender. Aceste spații sunt supuse anual autorizării sanitare. De asemenea, la nivel local, în anul 2020, în țară activau 42 de zone de recreere aferente bazinelor acvatice. Cercetările calității apei din zonele de agrement la parametrii sanitaro-chimici și microbiologici se organizează până la începutul sezonului estival și ulterior, cu peridioticitate anumită.

Articole asemănătoare

Back to top button