fbpx

Atenție la vinul care fermentează! IGSU îndeamnă oamenii să nu se joace cu moartea de dragul butoaielor

În fiecare toamnă, mai multe persoane își pierd viața din cauza intoxicării cu bioxid de carbon obținut în urma procesului de fermentare a vinului. Astfel, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a demarat o campania de prevenire a acestor cazuri.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

În acest sens, salvatorii vin cu recomandări către oamenii care produc vin de casă pentru a evita riscul intoxicaţiilor şi pierderile de vieţi omeneşti. Acţiunile angajaţilor IGSU au menirea de a-i informa pe gospodari, dar şi de a-i preveni despre eventuale riscuri în cazul în care procesul de fermentarea are loc în spaţii închise.

Salvatorii merg prin gospodăriile particulare şi atenţionează localnicii despre măsurile care trebuie întreprinse pentru a evita tragediile. Oamenii sunt îndemnați să nu intre în încăperile unde se fermentează vinul, mai ales dacă acestea nu sunt dotate cu ventilație corespunzătoare.

Este recomandat ca procesul de fermentare să fie petrecut în încăperi deschise sau la aer liber. Persoanele sunt rugate să verifice cantitatea de oxigen din încăpere în care se acumulează gaze în urma fermentării vinului. Cea mai simplă metodă de a verifica prezența oxigenului într-o încăpere este prin aprinderea unei lumânări. Lumânarea stinsă înseamnă lipsa de oxigen. În acest caz oamenii sunt rugați să părăsească imediat încăperea.

Salvatorii îndeamnă oamenii să anunţe apropiații că intenționează să intre într-o astfel de încăpere. În cazul în care există deja o victimă, este importantă apelarea imediată la serviciile de urgență, pentru ajutorul calificat. O persoană intoxicată cu dioxid de carbon poate fi salvată, dacă este scoasă imediat din mediul toxic la aer curat. În situații de risc, oamenii sunt îndemnați să apeleze Serviciul 112.

Campania de prevenire a intoxicaţiilor cu bioxid de carbon se va desfăşura pe toată perioadă de producere a vinului. Potrivit datelor IGSU, de la începutul perioadei de fermentare, în anul 2019 au avut de suferit trei persoane, dintre care două au decedat.

Articole asemănătoare

Back to top button