Atenție ce alegeți de pe raft! Mai multe legume pline de nitrați, descoperite în magazinele din capitală
Deși vara este considerată anotimpul fructelor și legumelor proaspete, pe rafturile magazinelor din capitală încă se mai găsesc produse pe care Agenția Națională pentru Sănătate Publică nu le recomandă pentru a fi mâncate.
O expertiză de laborator a arătat că din totalul de 30 de probe prelevate (varză nouă, dovlecei, roșii, ceapă, castraveți și cartofi noi) din cinci rețele de magazine din capitală, 10 s-au dovedit a fi cu un conținut de nitrați care depășește limitele maxime admisibile. În toate probele de dovlecei, în patru probe de varză nouă și în câte o probă de cartofi noi și ceapă s-au depistat neconformități.
Potrivit analizei, produsul cu cel mai mare conținut de nitrați s-a dovedit a fi dovleceii, unde cantitatea nitraților poate ajunge și la 888 mg per kg, depășind concentrația maximă admisibilă cu 122%. De asemenea, în varza nouă, cantitatea cea mai ridicată de nitrați constituie 1170 mg/kg, norma fiind de 600 mg per kg.
O cantitate mare de nitrați a fost depistată și în cartofii noi – 250 mg per kilogram, în timp ce norma prevede nu mai mult de 200 mg și, ceapa – 215 mg/kg, cu norma maximă admisibilă de 80 mg/kg. Mai puțin dăunătoare sunt roșiile și castraveții, cu o valoarea admisibilă a nitraților care nu sunt periculoși organismului.
Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, limita admisibilă a nitraților pe zi este de 3,7 mg (5 mg în perioada de primăvară) la 1 kg al masei corporale, iar de nitriți – 0,2 mg. Studiile arată că din aportul total de nitrați, 70% este reprezentat de consumul de fructe și legume, 21% de apa contaminată, iar restul de consumul de carne și produsele din carne.
Nitrații sunt săruri ale acidului azotic, necesare plantelor pentru dezvoltare. Însă plantele iau din sol mai mulți nitrați, decât este necesar. Nitrații, nesolicitați în timpul formării proteinelor vegetale, rămân în fructe și legume, iar ulterior ajung în organismul nostru în formă pură.
Legumele care conțin nitrați devin nocive pentru organismul uman, atunci când sunt consumate în cantități mai mari. Efectele ingerării unei cantități de nitrați peste limita admisă poate provoca intoxicație, hipertensiune, cefalee, tulburări grave ale metabolismului, disfuncții ale sistemului circulator și ale glandelor tiroide, cianoză severă și chiar cancer.



