Astăzi omenirea marcheză Ziua Internațională a Păcii. Ce semnifică cei 1000 de cocori și ramura de măslin în ciocul unui porumbel?
Astăzi, aproape toate statele lumii marchează Ziua Internațională a Păcii, dedicată în special absenței războiului și a violenței. Pentru prima dată a fost marcată în 1982, iar de atunci, anual, mii de organizații politice și militare, sute de națiuni și milioane de oameni încearcă să promoveze liniștea și armonia în societate.
Pentru a inaugura ziua, „Clopotul Păcii” este sunat la sediul ONU (în New York). Clopotul este turnat din monede donate de copii de pe toate continentele, cu excepția Africii, și a fost un cadou de la Asociația Națiunilor Unite din Japonia, ca „un memento al costului uman în război”. Pe inscripția de pe o parte se poate citi „Trăiască pacea absolută în lume”.
Din anul 2005, Ziua Internațională a Păcii a căpătat cu totul altă însemnătate și a devenit ziua în care conflictele armate, violența și focurile încetează timp de 24 de ore.
Ce se poate întâmpla în cele 24 de ore?
- În cele 24 de ore, milioane de copii din zonele de conflict pot fi vaccinați. Spre exemplu, în anul 2009, peste 1,4 milioane de copii din Afganistan au fost vaccinați.
- În 24 de ore pot fi mutate victimele de război și refugiații.
- În 24 de ore pot fi trimise provizii de medicamente și alimente victimelor și refugiaților din zonele de conflict, acolo unde în mod normal nu pot ajunge avioanele.
- Cele 24 de ore sunt un răgaz pentru cei care luptă, timp în care se pot gândi la victimele pe care le lasă în urmă.
- În cele 24 de ore, de ziua Păcii, peste 100 de milioane de oameni din peste 100 de țări militează pentru același lucru.
De Ziua Păcii, oamenii din întreaga lume se angajează în diferite activități pentru a promova pacea. În această zi se organizează ceremonii de pace inter-religioase, coruri care prezintă cântece de pace, plantarea copacilor sau expoziții de artă, convoaie de mașini pentru pace, etc.
Simbolul Păcii – Porumbelul alb pe ramur de măslin și cei 1000 de cocori
Indiferent de cultură ori țară, porumbelul a fost și rămâne un simbol al păcii. Acum mii de ani, porumbelul a adus ramura de măslin și a vestit sfârșitul potopului urmat de revenirea la normalitate. Chiar și după multe secole, porumbelul a rămas simbolul păcii sufletești sau sociale.
Un simbol al păcii sunt și cei 1000 de cocori, care se spune că au venit din antichitatea japoneză, transmite presa străină. Ei au devenit simbol al păcii imediat după ce Sadako Sasaki, micuța diagnosticată cu leucemie, a murit în urma atacului cu bomba atomică de la Hiroșima, înainte ca cei 1000 de cocori să îi îndeplinească ultima dorință. Imediat după moartea ei, a fost inaugurat un monument care o reprezintă pe micuța Sadako cu un cocor în mână.