fbpx

Astăzi este cea mai scurtă zi din an! Evenimentul, însoțit de un fenomen rar pe cer

Astăzi este cea mai scurtă zi din an. Solstițiul marchează începutul iernii astronomice și este însoțit de Marea Conjuncție – eveniment celest rar care reprezintă „întâlnirea” planetelor Jupiter și Saturn.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Solstițiul din decembrie este unul dintre patru evenimente astronomic importante ale anului, pe lângă acesta numărându-se echinocţiul de primăvară şi cel de toamnă, dar şi solstiţiul de vară. Așadar, până pe 20 martie ziua va deveni tot mai lungă, până când se va egala cu noaptea.

În același timp, conform observatorului Amiral Vasile Urseanu din București, luni, 21 decembrie, în jurul orei 18:00, pe cer va putea fi observată Marea Conjuncție. Chiar dacă apropierea dintre Jupiter și Saturn va fi vizibilă mai mult timp, în perioada indicată fenomenul va fi cel mai vizibil, iar data viitoare planetele vor avea aceeași conjunctură abia peste 60 de ani.

Tradițiile populare spun că nu este bine să fii singur în cea mai lungă noapte din an. Potrivit obiceiurilor din unele regiuni, în noaptea solstițiului se dau foc buturugilor sau se oferă pomană.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button