fbpx

ANI: Igor Șarov a admis un conflict de interese cu fiul său când era secretar de stat la MECC. Un contract de peste 850 de mii de lei, semnat de funcționar

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese în privința fostului secretar general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC). Acesta a participat la luarea deciziilor în cadrul ședințelor grupului de lucru pentru achiziții unde, și-a exprimat votul în favoarea și interesul fiului său, iar ca urmare, între Minister și SRL-ul fiului său s-a semnat un contract de achiziție în sumă de peste 850 de mii de lei. De cealaltă parte, Șarov nu este de acord cu cele comunicate de ANI și susține că va ataca actul emis de instituție în instanță. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În ianuarie 2021, ANI s-a autosesizat dintr-o investigație jurnalistică, în care se menționa despre faptul că fostul secretar de stat ar fi admis un conflict de interese cu fiul său.

În cadrul controlului inițiat pe numele acestuia, inspectorul de integritate a intrat în posesia unor documente care confirmă că, în perioada octombrie 2017-august 2019, subiectul aflat în exercitarea funcției de demnitate publică, cea de secretar general de stat în cadrul MECC, a participat la luare deciziilor în calitatea de Președinte al grupului de lucru pentru achiziții al Ministerului în privința unei editurii a cărei co-fondator figura fiul său, semnând în acest sens patru acte administrative.

Mai exact, în anul 2018, grupul de achiziții al MECC a selectat editura fiului fostului secretar general de stat pentru editarea unor manuale, dintre mai mulți operatori economici înregistrați la această procedură. Ulterior, urmare deciziei grupului de achiziții, a fost semnat contractul cu această editură, în valoare totală de peste 853 de mii de lei.

Din probatoriul acumulat, se deduce că fostul secretar de stat a participat și a votat în cadrul acestor ședințe, fără să declare corespunzător despre conflictul de interese în raport cu fiul său.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, subiectul a invocat că nu a ascuns faptul că unul dintre fondatorii editurii este fiul său. La fel, acesta a menționat că nu a participat la aceste ședințe, iar deciziile grupului i-au fost doar transmise spre semnare post-factum.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, fostul secretar general de stat al MECC va fi decăzut din dreptul de a deține o funcție publică sau de demnitate public timp de trei ani și va fi inclus în Registrul Interdicțiilor al ANI.

Menționăm că Șarov a declarat pentru ZDG că va ataca în instanță actul de constatare al ANI.

 

Articole asemănătoare

Back to top button