fbpx

Alexandru Epureanu – primul fotbalist care a jucat 100 de meciuri pentru reprezentativa Republicii Moldova

Capitanul tricolorilor, Alexandru Epureanu, a devenit primul fotbalist care a ajuns la cota de 100 de meciuri jucate pentru reprezentativa de fotbal a Republicii Moldova. În meciul de miercuri, 31 martie, cu Israel, Epureanu a bifat centenarul, intrând pe teren din primul minut.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Epureanu a debutat la Națională pe 6 septembrie 2006, când a fost convocat de selecționerul Anatol Teslev pentru meciul cu Norvegia din preliminariile Campionatului European 2008. A jucat titular tot meciul, iar Moldova a cedat la Oslo cu 0-2.

Pe 24 martie 2007 a marcat primul gol la selecționată, înscriind în poarta naționalei Maltei. La 6 iunie 2009, la Tbilisi, în amicalul cu Georgia, a purtat pentru prima dată banderola de căpitan.

El deține recordul și la capitolul trofee pentru cel mai bun fotbalist moldovean al anului, fiind desemnat numărul 1 în ancheta Federației Moldovenești de Fotbal în anii 2007, 2009, 2010, 2012 și 2018.

La 30 septembrie 2019, Epureanu și-a anuţat retragerea de la selecționată, dar a revenit în urma insistențelor Federației de Fotbal.

În cele 100 de meciuri pentru Națională, Alexandru Epureanu a marcat 8 goluri.

Foto: FMF

Alexandru Epureanu s-a născut pe 27 septembrie 1986, la Cantemir. El este fratele mai mic al fostului fotbalist Sergiu Epureanu. A început să joace fotbal sub îndrumarea tatălui său. La vârsta de 12 ani a fost adus de fratele mai mare și înmatriculat la Școala Tânărului Fotbalist a clubului Zimbru din Chișinău, unde a evoluat la juniori.

Evoluţiile sale bune au atras atenţia antrenorilor de la echipele de juniori și tineret ale Republicii Moldova. Tehnicianul Petru Efros îl invită la naţionala U17.

Este invitat ulterior la selecţionata U19, debutând la 16 ani și o lună la turneul preliminar al CE U19, care s-a desfășurat în Anglia.

În primăvara lui 2003, antrenorul Alexandru Guzun îl convoacă la naționala de tineret a Republicii Moldova. La 5 martie, după pauza jocului cu Israel, intră pe teren în locul lui Alexandru Gațcan. Avea doar 16 ani și jumătate.

Apare în primele meciuri din Divizia Naţională în primăvara lui 2003, la Zimbru. La 23 martie a intrat pe teren titular, fiind înlocuit cu 15 minute înainte de final, la meciul cu Politehnica Chișinău.

După cele 29 de prezenţe la Zimbru este transferat la Sheriff Tiraspol, unde a jucat aproape trei ani. Tot la Tiraspol i-a fost schimbată și poziția în teren: din atacant în apărător central. A debutat la Sheriff la 22 august 2004, în meciul cu FC Tiraspol.

De la Tiraspol a fost transferat la FC Moscova, suma transferului fiind de un milion de euro.

Trei ani a îmbrăcat tricoul formației moscovite, care este atinsă de criza financiară și clubul dispare, dar Epureanu rămâne în capitala Rusiei, fiind achiziționat de un alt club din Moscova – Dinamo. După cum scria site-ul formaţiei Dinamo Moscova în acea perioadă, achiziţia lui Epureanu este una din cele mai reuşite ale dinamoviştilor: „El este puternic în jocul aerian şi la alegerea poziţiei pe teren”.

Contractul cu Dinamo avea să-i expire în 2013, dar în 2012 este împrumutat la formația Krylia Sovetov Samara, ca în primăvara lui 2013, noul antrenor al alb-albaștrilor, românul Dan Petrescu să-l readucă la Dinamo. În același an se transferă la Anji Mahachikala, cu care a jucat în Europa League contra lui Sheriff Tiraspol, marcând și golul care a calificat-o pe Anji în primăvara europeană, iar Sheriff a fost nevoită să părăsească competiția.

În vara anului 2014 se transferă la formația turcă Istanbul Bașakșehir. La 30 mai 2019 a fost desemnat cel mai bun apărător din prima divizie a Turciei. Cu echipa turcă a câștigat de două ori „medaliile de argint” (2016-2017 și 2018-2019), iar în sezonul 2017-2018, a terminat pe locul trei al „podiumului”. În 2020 a devenit campion al Turciei cu Bașakșehir, prima echipă care a reușit să ia titlul în țara semilunei în detrimentul celor 4 forțe ale fotbalului turcesc: Fenerbahce, Beșiktaș, Trabzonspor și Galatasaray.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button