fbpx

Alaiba: Studenții străini din R. Moldova ar putea avea dreptul să lucreze mai mult

Ministrul Economiei din Republica Moldova, Dumitru Alaiba, a anunțat că cetățenii străini care studiază în instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova ar putea avea dreptul să lucreze un număr mai mare de ore.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Inițiativa acestuia vine în contextul în care una din principalele probleme structurale cu care se confruntă angajatorii în Republica Moldova e lipsa forței de muncă.

Conform legii noastre, persoanele cu drept de ședere pentru studii au dreptul să lucreze maximum 10 ore pe săptămână. Sunt mulți studenți străini care lucrează, dar sunt limitați”, a scris Alaiba pe rețelele de socializare.

Astfel, ministrul propune o creștere de până la 30 de ore de muncă pe săptămână.

O să propunem și noi să creștem la maximum 30 de ore pe săptămână pentru acei studenți care vor să și muncească în Moldova. Da, oamenii vin pentru studii. Dar dacă decid să muncească part-time și dacă le permite timpul, atunci să fie liberi o facă”, a mai spus ministrul.

Inițiativa lui Alaiba vine după modelul Finlandei, unde, însuși Dumitru Alaiba și-a făcut studiile.

Studenții străini au dreptul să muncească 30 de ore pe săptămână, iar asta să fie în medie 120 ore pe lună, sau un total de 1560 ore pe an, lucru ce oferă o flexibilitate mai mare, în funcție de ciclul academic”, a mai scris acesta în postarea sa.

 

Articole asemănătoare

Back to top button