fbpx

Activitățile nucleare și radiologice vor fi reglementate prin lege. Proiectul, votat în primp lectură de Parlament

Activitățile nucleare sau radiologice, care produc expuneri la radiații ionizate a personalului și populației, vor fi reglementate prin lege. La ședința plenară de joi, 22 septembrie, deputații au aprobat, în prima lectură, proiectul de lege cu privire la cerințele de bază în securitatea radiologică. Documentul a fost susținut cu votul a 80 de deputați.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Potrivit autorilor, proiectul de lege cu privire la cerințele de bază în securitatea radiologică va contribui la reducerea expunerilor, diminuarea riscului de contaminare radioactivă a mediului, dar și la sporirea transparenței în procesul decizional conex reglementării securității radiologice.

Adoptarea acestui proiect de lege este necesară, întrucât, până în prezent, în Republica Moldova nu este niciun act normativ în vigoare, care ar prevedea cerințe generale și specifice privind asigurarea securității și protecției radiologice în condițiile impactului surselor de radiații ionizate utilizate în industrie, cercetări, securitatea statului, știință, incidente ori accidente radiologice, sau cele de proveniență naturală.

Documentul va fi propus spre aprobare în lectură finală în plenul Parlamentului.

Articole asemănătoare

Back to top button