fbpx

99 de antreprenori vor primi 8,4 milioane de lei pentru digitalizarea afacerii. Care le sunt domeniile de activitate?

99 de companii din Republica Moldova vor primi finanțare în suma totală de circa 8,4 milioane lei pentru îmbunătățirea sau transformarea procesului de afaceri prin utilizarea tehnologiilor digitale. Banii vor fi alocați prin „Instrumentul de susținere privind digitalizarea IMM”, finanțat din bugetul de stat și suplinit din fondurile partenerilor de dezvoltare (Uniunea Europeană și GIZ Moldova).

Implementarea proiectelor investiționale vor genera investiții în economie de circa 10 milioane de lei, estimează Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI).

Potrivit instituției, la cel de-al doilea concurs de proiecte din cadrul instrumentului de suport au participat 210 companii, care au trecut printr-un proces complex de selectare.

Potrivit deciziei Comitetului extern de supraveghere al programului, care s-a desfășurat online, 46 de afaceri vor beneficia de grant în valoare de până la 200.000 de lei fiecare pentru digitalizarea proceselor în cadrul întreprinderii, iar alte 53 – de business vouchere de până la 20.000 lei fiecare pentru accesarea serviciilor de dezvoltare a paginilor web și setare pe pagini de socializare ale afacerii.

Președintele Comitetului de supraveghere a Instrumentului de Suport, secretarul de stat al MEI, Iuliana Drăgălin, a evidențiat importanța digitalizării afacerilor pentru asigurarea rezilienței la crizele economice, precum cea cauzată de pandemia COVID-19: „În această perioadă este imperativ ca antreprenorii să-și modernizeze modelele de afaceri, orientându-se spre platformele online, pentru a-și putea valorifica mai ușor produsele și serviciile”.

Directorul general ODIMM, Iulia Costin, a apreciat interesul continuu al antreprenorilor pentru modernizarea proceselor de producție, a capacității de inovare și a strategiilor de marketing: „Suntem convinși că utilizarea tehnologiilor informaționale și a celor digitale vor spori în mod semnificativ competitivitatea companiilor atât pe piața internă, cât și externă”.

Domeniile în care activează companiile selectate

Din totalul celor 46 de companii selectate pentru obținerea de granturi, circa 29,4% sunt din domeniul prestări servicii, 23,5% – industria prelucrătoare, 19% – agricultură, 9,8% – practică activități în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicații, 5.9% – alimentație publică, iar circa 12% în alte domenii (activități de cazare, agrement, construcții, transport etc).

59% din companii sunt localizate în mun. Chișinău, 19% – în regiunea de nord a republicii, 16% – în centru, iar 6% – în regiunea de sud și UTA Găgăuzia.

Totodată, cele 53 de întreprinderi care au fost aprobate spre finanțare în cadrul suportului sub formă de business voucher vor putea contracta servicii de dezvoltare a propriei pagini web, setării pe pagini de socializare, elaborarea profilului online și descrierii activității companiei și produselor acesteia, aderarea la platforme de tip market-place, ce oferă posibilități de plăți online și aspecte logistice integrate.

Din numărul total de companii care vor beneficia de vouchere, 46% își desfășoară activitatea în municipiul Chișinău, 23% în nord, 21% în regiunea centrală iar restul de 10% sunt înregistrate în regiunea de sud și UTA Găgăuzia.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button