fbpx

2019: aproape 300 de persoane intoxicate cu monoxid de carbon. ANSP îndeamnă populația să folosească cu atenție sobele

Populația este atenționată să respecte măsurile de securitate în timpul utilizării sobelor. Aceasta în condițiile în care în 2019 au fost înregistrate circa 300 de cazuri de intoxicație cu monoxid de carbon (CO), inclusiv 125 cazuri în rândul copiilor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează că monoxidul de carbon reprezintă un gaz extrem de toxic, fără culoare, miros, gust, mai puțin dens decât aerul rezultat din oxidarea incompletă a compușilor ce conțin carbon în timpul procesului de ardere.

Riscul de intoxicație cu CO vine de la exploatarea sistemelor de încălzire din locuinţe: aragaze, sobe, şeminee, care nu sunt bine întreţinute, la care lipsește sau este instalat prost coșul de evacuare,cu defecte vizibile sau care funcţionează mai mult de două ore fără aerisire periodică.

ANSP antenționează despre simptomele intoxicaţiei cu CO:

  1. la expunere redusă: dureri de cap, ameţeli;
  2. la expunere medie: dureri de cap persistente, ameţeli, somnolenţă, vomă, puls accelerat, reflexe şi găndire încetinită, micşorarea concentrării și atenţiei;
  3. la expunere îndelungată: convulsii, comă, deces.

În cazul în care  o persoană se intoxică cu CO, primul ajutor constă în:

  1. scoaterea persoanei din camera expusă (fără ca persoana care asigură ajutorul să se expună la pericol);
  2. aerisirea imediată a încăperii prin deschiderea uşilor şi ferestrelor;
  3. apelarea forţelor de intervenţie la nr. de telefon 112;
  4. aport de aer cât mai rapid posibil, prin respiraţie artificială;
  5. interzicerea accesul în încăpere decât după ce o persoană autorizată a stabilit şi îndepărtat cauza care a determinat degajarea monoxidului de carbon.

În acest sens, specialiștii ANSP atenționează și recomandă utilizarea cu maximă prudență a sobelor, verificarea periodică a instalațiilor de încălzire, dar și instalarea sistemelor de detectare de fum și gaz.

Articole asemănătoare

Back to top button