fbpx

Ziua Mondială a Libertății Presei: R. Moldova obține cel mai bun rezultat din istoria țării

În fiecare an, la data de 3 mai, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Libertăţii Presei, proclamată de către Adunarea Generală a ONU în anul 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO, din anul 1991. Potrivit datelor oferite de organizația internațională Reporteri fără Frontieră, Republica Moldova a obținut un scor de 77.62 de puncte din totalul de 100 de puncte și s-a poziționat pe locul 28 în lume, acesta fiind cel mai bun indice din istoria Republicii Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Anul trecut, țara noastră a ocupat locul 40 din 180 de țări, cu un scor de 73,47.

Norvegia ocupă primul loc pentru al șaptelea an consecutiv. Totodată, în mod neobișnuit – o țară non-nordică se află pe locul doi, și anume Irlanda, înaintea Danemarcei (în scădere cu 1 loc pe locul 3). Olanda (locul 6) a urcat cu 22 de locuri, recuperând poziția pe care o avea în 2021, înainte ca reporterul criminalist Peter R. de Vries să fie ucis.

Ultimele trei locuri sunt ocupate numai de țări asiatice: Vietnam (locul 178), China (în scădere cu 4 la locul 179) și Coreea de Nord (locul 180).

Ziua mondială a libertăţii presei a fost instituită pentru a atrage atenţia întregii lumi asupra importanţei şi obligaţiei respectării libertăţii de exprimare, aşa cum sunt ele stabilite în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, care, la articolul 19 arată că: „Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat”.

Cu ocazia acestei zile, UNESCO oferă premiul Guillermo Cano unei persoane, organizaţii sau instituţii care a adus o contribuţie excepţională la apărarea şi promovarea libertăţii presei oriunde în lume, în special în zonele cu un grad ridicat de pericol. Distincţia a fost acordată pentru prima oară în anul 1997 şi poartă numele lui Guillermo Cano Isaza, un jurnalist columbian care a fost asasinat chiar în faţa clădirii ziarului la care lucra, El Espectador din Bogotá, la 17 decembrie 1986, pentru că deranjase cu anchetele sale marii comercianţi de droguri din Columbia.

Articole asemănătoare

Back to top button