fbpx

Zelenski: După anexarea peninsulei Crimeea și conflictul din Donbas, tot ce leagă Rusia de Ucraina e o graniță comună

În urma anexării peninsulei Crimeea, în anul 2014 și conflictele care au avut loc în regiunea Donbas, unde trupele guvernamentale ucrainene au luptat cu rebelii separatişti sprijiniţi de Moscova, unicul lucru care leagă Rusia de Ucraina este granița comună. Cel puțin așa a scris președintele ales, Vladimir Zelenski pe pagina sa de Facebook.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Liderul a declarat că a meditat mult asupra similitudinilor dintre cele două state și unicul lucru comun ar fi frontiera.

„Am reflectat îndelung despre „cât de multe lucruri au în comun” Ucraina şi Rusia (aşa cum îi place Kremlinului să susţină). În realitate, după anexarea Crimeii şi agresiunea din Donbas, din „ceea ce avem comun” a rămas un singur lucru – graniţa de stat: 2295 de kilometri şi 400 de metri”, spune Zelenski, solicitând Rusiei permisiunea Ucrainei să preia controlul complet asupra frontierei comune de partea ucraineană în estul ţării.

„Abia după aceasta vom putea continua căutarea elementelor „comune” între cele două state”, a mai zis președintele.

Totodată, Zelenski s-a arătat nemulțumit de ultimele decizii ale Moscovei cu privire la Ucraina, între care simplificarea acordării cetățeniei ruse ucrainenilor din regiunile Doneţk şi Lugansk, controlate de rebelii separatişti proruşi, întrucât acest lucru nu contribuie la reglementarea relațiilor dintre Ucraina și Federația Rusă, transmite Agerpres.

„Interdicţia privind exportul de produse petroliere, deschiderea punctelor de eliberare a paşapoartelor ruseşti pentru locuitorii din teritoriile ocupate (din estul ţării), deţinerea prizonierilor ucraineni nu facilitează deloc reglementarea relaţiilor între ţările noastre. Şi astfel de relaţii nu pot fi numite „frăţeşti”, accemtuează Zelenski în mesajul său.

Comisia Electorală Centrală de la Kiev a anunţat oficial, pe 30 aprilie, rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin prezidenţial, câştigat de Volodimir Zelenski cu 73,22% din voturi. Rivalul său, preşedintele aflat la final de mandat Petro Poroşenko a obţinut 24,45% din sufragii.

Preşedintele ales este învestit în funcţie nu mai târziu de 30 de zile după anunţarea oficială a rezultatelor scrutinului de către Comisia electorală.

Articole asemănătoare

Back to top button