fbpx

video | Ziua Franței 2022. Ce tradiții și obiceiuri au francezii în această zi și ce semnificație istorică are

În fiecare an, pe 14 iulie, se sărbătorește Ziua Franței, cu ocazia căreia în Hexagon și în restul lumii, au loc mai multe evenimente: parade militare, concerte și focuri de artificii.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pentru populația franceză, ziua de 14 iulie are o semnificație importantă din două motive:

1. Sărbătorirea Revoluției de la 1789 (cucerirea Bastiliei)

2. Sărbătorirea Federației (Fête de la Fédération) de la 14 iulie 1970

Ziua Franței 2022: istoricul acestei zile

Pe 5 mai 1789, din cauza numeroaselor nemulțumiri primite de la populație, regele Ludovic al XVI-lea a convocat Adunarea Stărilor Generale, o adunare formată din reprezentanții nobilimii, și ai clerului, scrie stirileprotv.ro.

Îngrijorat de cele întâmplate, regele îl demite pe ministrul său Necker și aduce regimente elvețiene și germane lângă Versailles.

Pe 12 iulie 1789, oratorul Camille Desmoulins a anunțat că se pregătește o nouă “Noapte a Sfântului Bartolomeu”, un masacru comis asupra protestanților din Franța în 1572.

Sub impulsul acestor amenințări și discursuri populiste, în dimineața zilei de 14 iulie, cetățenii francezi și-au luat arme și s-au îndreptat spre vechea fortăreață regală Bastilia.

După o zi de lupte cetățenii francezi au confiscat fortăreața și au început să o demoleze.

A fost începutul Revoluției Franceze, iar pe străzile din Paris se striga celebra lozincă „Libertate, Egalitate, Fraternitate!”.

Ce tradiții au francezii pe 14 iulie

Dacă există un eveniment care nu trebuie ratat la Paris, acesta este sărbătoarea națională a Franței, potrivit en.parisinfo.com.

Cu ocazia celebrării Ziua Franței au loc diverse evenimente: paradă militară, concert de operă în aer liber, focuri de artificii și diverse programe culturale.

Focul de artificii

Cel mai așteptat eveniment de către francezi este focul de artificii.

Timp de 30 de minute Turnul Eiffel devine centrul unui spectacol magic de sunete și lumini, o priveliște încântătoare adorata de cei mici și de cei mari totodată.

În acest an, focul de artificii va începe la ora 23, ora Franței.

Concert simfonic

Pentru al nouălea an consecutiv, cu ocazia zilei de 14 iulie se va organiza un concert simfonic cu intrare liberă.

Concertul va începe la ora 21.15, ora Franței.

Parada militară de pe Champs Elysses

La fel ca în fiecare an, pe 14 iulie are loc celebra paradă militară de pe bulevardul Champs Elysees.

În 2022, tema paradei militare va fi „Sharing the Fame” și va avea o durată de două ore.

Potrivit generalului Christophe Abad, guvernatorul militar al Parisului, această temă se referă la flacăra Rezistenței franceze și la Flacăra Olimpică, care a fost înmânată oficial Franței la sfârșitul Jocurilor Olimpice de la Tokyo pentru fi utilizată la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

Începând cu ora 10 dimineața, ora Franței și până în jurul prânzului, pe bulevardul Champs Elysees vor defila 6.300 de soldați, vor fi 221 de vehicule și 200 de cai iar pe cer oamenii vor admira 71 de avioane și 25 de elicoptere.

Articole asemănătoare

Back to top button