fbpx

video | Vor face sau nu coaliție cu PSRM? Maia Sandu refuză categoric, în timp ce Andrei Năstase afirmă că „putem să discutăm”

Liderii blocului politic ACUM, Andrei Năstase și Maia Sandu, au participat, ieri seara, la două emisiuni de la TVR Moldova și, respectiv, ProTV Chișinău. Întrebați fiind despre rezultatele dialogului cu deputații PSRM, cei doi au oferit răspunsuri relativ diferite.

Astfel, dacă Maia Sandu a menționat, în cadrul emisiunii „În Profunzime” că refuză categoric o alianță cu socialiștii, întrucât „diferențele sunt majore și nu poate fi vorba de o coaliție”, atunci Andrei Năstase a spus că „putem să discutăm şi, dacă lucrurile merg foarte bine, realizăm cu toţii un guvern funcţional”.

„Noi am declarat că nu putem să facem coliție cu PSRM, noi avem programe foarte diferite, pentru noi acordul de asociere este foarte important. Știm despre intenții de federalizare a țării, deci diferențele sunt foarte mari, noi suntem pentru valori europene, iar socialiștii pentru un model de dezvoltare de tipul celui din Rusia. Eu nu am auzit să se renunțe la aceste lucruri”, a declarat aseară Maia Sandu, potrivit inprofunzime.md.

Ulterior, lidera PAS a adăugat: „Noi propunem instrumentul „Guvern minoritar” pentru a evita alegerile anticipate. În continuare spunem că noi suntem diferiți și nu putem face o coaliție majoritară, noi putem să votăm în parlament aceste legi pentru eliberarea din captivitate a statului împreună cu socialiștii, cu un guvern minoritar”.

Copreședintele ACUM, Andrei Năstase, deși a ținut să remarce că nivelul de încredere între cele două formațiuni politice este zero, ulterior a menționat că, dacă socialiștii acceptă propunerile deputaților ACUM, atunci ar putea vorbi despre un guvern minoritar, dar funcțional.

Să ne spună socialiştii foarte clar dacă se doreşte dezoligarhizarea, reluarea şedinţelor Parlamentului şi anularea votului mixt. Până când nu am auzit răspunsuri. Haideţi să vorbim de pachetul de legi, care am înţeles că poate fi suplinit cu un pachet suplimentar propus de socialişti, a mai spus Năstase, potrivit tvrmoldova.md.

Menționăm, în context, că deputatul socialist Ion Ceban, pentru ProTV, a spus că „nu se închide nicio ușă, suntem gata să examinăm orice propunere. Să se țină cont de părerea noastră, acest lucru este important”.

Liderul informal al partidului, președintele Igor Dodon, a afirmat, la rândul său, că PSRM va face o alianță doar cu ACUM, iar, în cazul în care aceștia refuză, se va insista pe ideea alegerilor parlamentare anticipate.

Citește și: 

video | Igor Dodon ar putea lupta pentru fotoliul de deputat în cazul unui nou scrutin: „Mă pregătesc deja de alegeri anticipate”

Articole similare

Close