fbpx

video | „Taie din veniturile oamenilor”. PAS cere retragerea, iar Platforma DA cere amânarea examinării bugetului și politicii fiscale

PAS a cerut Guvernului să retragă proiectul de buget și politică fiscală, întrucât acesta nu a fost supus consultărilor publice și a încălcat normele de transparență, iar Platforma DA a cerut amânarea examinării subiectelor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit lui Igor Grosu, președintele fracțiunii PAS din Parlament, proiectul ar include mai multe scheme care ar putea duce țara într-o criză și mai mare, iar salariații și pensionarii doar ar avea de pierdut.

„Solicităm Guvernului să retragă proiectul bugetului și politicii fiscale. Suntem în plină criză, oamenii își pierd locurile de muncă, multe întreprinderi sunt în prag de faliment.

Dodon și Chicu au lăsat cetățenii și agenții economici de izbeliște și nu le-au acordat ajutorul necesar, iar acum vin în Parlament cu o politică bugetară și fiscală, și cu un proiect de buget rupte din realitate care vor continua să aprofundeze criza.

Guvernarea lui Dodon vine cu aceste documente pe furiș fără să le arate publicului și fără să lase timp suficient deputaților, astfel ca să nu iasă la lumină toate schemele și nedreptățile”, a spus Igor Grosu

Primul argument adus de deputat a fost că acest proiect taie din veniturile oamenilor și include o sumedie de măsuri îndreptate împotriva cetățenilor.

„O indexare anuală mizeră a pensiilor de 0,8% și anularea premiilor unice pentru pensionari de sărbători, anularea reduceri de 15% pentru cei care plătesc impozitul pe imobil înainte de termen”, a mai adăugat președintele fracțiunii PAS.

Totodată, Igor Grosu a mai declarat că această lege poate duce la scumpiri în lanț și falimentarea mai multor producători locali, deoarece creșterea cotei TVA la producția agricolă cu 4% ar putea duce la majorarea prețurilor la produsele alimentare.

Platforma DA cere amânarea examinării bugetului și politicii fiscale

Vicepreședintele Platformei DA, Alexandr Slusari, a declarat astăzi că va cere la ședința Biroului Parlament respect față de Legislativ.

„În numele fracțiunii Platforma DA voi cere azi, la ședința Biuroului Permanent, respect fața de legislativul Republicii Moldova.Voi solicita ca politica bugetar-fiscală și cele trei bugete să nu fie examinate săptămâna curentă”, a spus Slusari.

Potrivit deputatului, documentele pe suport de hârtie au fost distribuite deputaților abia aseară, iar în format electronic o parte din ele și acum lipsesc pe pagina oficială a Parlamentului. Totodată, azi, la ora 10:00, cele mai importante proiecte financiar-economice au fost propuse pentru examinarea în comisiile permanente, în ideea că joi acestea să fie propuse plenului pentru prima lectură.

„După ce Guvernul a întârziat să prezinte politica bugetar-fiscală și bugetele cu 2 luni, acum acest executiv a lui Dodon, aflat la ușa de ieșire, forțează nota, iar socialiștii ascultă docil ordinul hazardat al vojdiului disperat și aruncat recent de pe piedestal”, a adăugat Alexandr Slusari.

Amintim că Guvernul a aprobat luni proiectul legii privind politica fiscală și vamală pentru anul 2021.

Tot luni, 30 noiembrie, Executivul a aprobat proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button