fbpx

video | Sute de cetățeni, adunați la Curtea de Apel Cahul, cer „dreptate și transparență”

Cetățeni ai Republicii Moldova cer un proces echitabil pentru Ilan Șor, dar și ca ședințele de la Curtea de Apel Cahul să fie publice, așa cum s-a promis. Câteva sute de persoane, inclusiv membri ai Partidului Politic ȘOR, protestează în aceste momente în fața instanței.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Manifestanții s-au adunat în fața instanței în contextul în care pentru astăzi a fost anunțată continuarea ședinței de judecată, care a fost întreruptă luni. Cetățenii se declară nemulțumiți de faptul că după mai multe solicitări ale avocaților lui Ilan Șor, judecătorii au aprobat caracterul public al ședințelor, însă ar fi interzis accesul cu camere video.

Cerem proces transparent”, „Stimați judecători, serviți-vă poporul, nu pe Dodon”, „Ați promis ședințe de judecată transparente! Țineți-vă de cuvânt!”, „Dodon, i-ați labele de pe Ilan”, „Ilan Șor, poporul este alături de tine”, „Dodon – dictator”, „Dodon la pușcărie!”, „Vrem dreptate pentru Ilan Șor” – sunt doar câteva dintre mesajele scandate.

Protestatarii consideră că dosarul ar fi unul politic, la comanda președintelui, iar accesul publicului la ședință ar fi interzis pentru a ascunde adevărul. Câțiva reprezentanți ai protestatarilor ar fi intrat în sala de judecată, dar instanța nu a permis continuarea ședinței, cerându-le lor și presei să nu filmeze.

După un schimb de replici, instanța a anunțat o pauză. Vicepreședinta Partidului ȘOR, Marina Tauber, a calificat acțiunile judecătorilor drept limitare ale drepturilor presei, dar și ale cetățenilor.

Amintim că, anterior, s-a decis ca ședințele pe dosarul lui Ilan Șor să fie publice. Luni, însă, magistrații ar fi interzis accesul presei în sala de judecată cu camere, iar solicitarea avocaților de a li se acorda timp să ia cunoștință cu materialele cauzei ar fi respinsă nefondat.

Anterior, Ilan Șor a adus dovezi precum că instanța de la Cahul ar fi supusă presiunilor din partea unor demnitari din anturajul șefului statului. Fostul consilier pe probleme juridice al lui Dodon, Maxim Lebedinschi, a fost surprins într-o discuție informală cu Ruslan Petrov, președintele Curții de Apel Cahul. La fel, reprezentanții Partidului ȘOR aduc acuzații și la adresa ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, declarând că acesta ar presat judecătorii și procurorii care lucrează asupra dosarului, amenințând că va solicita ANI ca aceștia să fie verificați, cerând verificarea lor din punct de vedere disciplinar și prin prisma calificării lor.

Articole asemănătoare

Back to top button