fbpx

video | PPDA va cere demisia ministrului Economiei dacă nu vor fi anulate majorările de prețuri la transport

Deputații Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” vor solicita demiterea ministrului Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, în contextul majorării prețului călătoriilor cu transportul interurban. Aceștia urmează să înainteze o moțiune simplă în Parlament dacă nu va fi anulat ordinul privind scumpirea tarifelor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Dacă ordinul de majorare a tarifelor pentru transportul interurban de pasageri nu va fi anulat și nu va exista o abordare complexă a problemei asigurării cetățenilor cu transport confortabil și accesibil, Platforma DA va cere demisia ministrului Economiei în baza unei moțiuni simple”, a anunțat liderul PPDA, Andrei Năstase, în cadrul unei conferințe de presă. 

Reprezentanții PPDA susțin că asemenea operaţiuni de interes major pentru fiecare cetăţean al Republicii Moldova nu pot fi făcute în grabă, fără dezbateri publice şi, mai ales, în preajma sărbătorilor, când numărul de cetățeni care călătoresc în interiorul țării creşte considerabil.

„Scumpirea biletelor de călătorie cu 25% a afectat în primul rând cele mai defavorizate pături sociale: persoanele cu dizabilități, studenții, pensionarii. Aceste persoane sunt nevoite să folosească transportul public interurban mai frecvent decât alte categorii ale populaţei. A nu se omite şi faptul că din perspectiva accesului la servicii de sănătate, în condiţiile când multe spitale locale au fost închise, distanțele la serviciile spitalicești raionale cu mult mai lungi implică și costuri mai mari, acum, practic, pentru mulţi cetăţeni, imposibil de achitat”, a declarat Năstase. 

Membrii Platformei DA atenționează că scumpirea tarifelor de transport este net superioară indexărilor și majorărilor planificate ale pensiilor și diminuează considerabil veniturile studenților, bursele cărora au rămas nemodificate.

Deputații PPDA consideră că procesul de aprobare a unor tarife reale de transportare, care ar acoperi costurile operatorilor din domeniu trebuie în mod obligatoriu sincronizat cu demonopolizarea ramurii transportului, îmbunătățirea substanțială a managementului în domeniu, modernizarea semnificativă a condițiilor de confort în transportul public, lupta intransingentă cu corupția în sistemul de autorizare și control al rutelor interurbane și protejarea specială a celor mai vulnerabile segmente ale populației.

În acest context, Platforma DA a cerut Agenției Naționale de Transport Auto (ANTA) să anuleze de urgență ordinul privind majorarea tarifelor de transport al pasagerilor, iar imediat după anularea ordinului solicită crearea unui grup de lucru cu participarea asociațiilor transportatorilor, sindicatelor și reprezentanților Guvernului și Parlamentului, care în termeni proximi să propună modificări la legislație.

 

Citiți și: video | Începem anul cu scumpiri. Tariful la călătoriile interurbane va fi majorat de la 1 ianuarie 2020!

O călătorie cu maxi-taxi ne-ar putea costa cel puțin șase lei. Transportatorii anunță că vor solicita majorarea tarifului

PAS cere Guvernului să publice documentele privind scumpirea biletelor de călătorie și stenograma negocierilor duse cu transportatorii auto

Articole asemănătoare

Back to top button