fbpx

video | Operațiune de amploare pentru anihilarea unui grup criminal transnațional: A fost confiscat uraniu în valoare de 3.000.000 de euro

O grupare criminală transnațională, specializată în contrabandă cu substanțe radioactive și toxice, a fost destructurată în urma unor investigații desfășurate de procurorii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, cu sprijinul autorităților din Austria și prin coordonare din partea Europol-ului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În rezultatul acțiunilor au fost reținute trei persoane în Austria și ridicate spre expertizare 860 de grame de presupusă substanță radioactivă, în valoare de 3.000.000 de euro.

La 25 noiembrie, oamenii legii au reținut pe teritoriul Austriei doi bărbați și o femeie, cetățeni străini, pentru păstrarea, transportarea și comercializarea substanțelor toxice și radioactive, care urmau să tranziteze inclusiv teritoriul Republicii Moldova.

Aceștia au fost reținuți în flagrant, în timp ce urmau să comercializeze la doi investigatori sub acoperire un container militar cu substanță radioactivă în cantitate de 860 de grame, presupusă în prealabil a fi uraniu îmbogățit 235, la prețul de 3.000.000 de euro. Substanța radioactivă a fost ridicată pentru expertizare de către autoritățile Austriei.

Suspecții se află în custodia autorităților austriece. Doi dintre bănuiți au antecedente penale, iar unul din aceștia a fost condamnat pentru fapte ilegale similare.

Activitatea ilicită a bănuiților a fost documentată timp de un an, începând cu luna noiembrie 2018. În Moldova, faptele documentate au avut loc în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2019, atunci când unul dintre figuranți – un cetățean străin în vârstă de 37 de ani și-ar fi desfășurat activitatea cu scop criminal pe teritoriul țării noastre.

După ce bănuitul le-a propus celor doi investigatori sub acoperire de la Chișinău substanța radioactivă și i-a comunicat că intenționează să efectueze tranzacția în Viena, Austria, procurorii PCCOCS au formulat și trimis o cerere de comisie rogatorie în vederea autorizării măsurilor necesare și pornirii cauzei penale.

Tranzacția a avut loc în Viena, unde aceștia au și fost arestați. Persoanele riscă pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de până la 10 ani.

Articole asemănătoare

Back to top button