fbpx

video | „O încălcare gravă și un abuz”. Indignați de intenția Guvernului de a plafona taxele locale, mai mulți primari anunță un protest

Reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) anunță o acțiune de protest pentru mâine, 27 noiembrie, în legătură cu intenția autorităților de a plafona taxele locale, prevăzută în proiectul bugetului de stat pentru anul 2021. Potrivit CALM, inițiativa este o încălcare gravă și reprezintă un abuz față de autoritățile publice locale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Manifestația ar urma să aibă loc în fața Guvernului și în număr de până la 50 de persoane.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă.

Este o gravă încălcare și un abuz la adresa autorităților publice locale”, a declarat primarul de Strășeni, Valentina Casian, calificând inițiativa ca una neargumentată, împotriva cetățenilor și a business-ului mic. Potrivit Valentinei Casian, această reglementare a fost declarată neconstituțională în 2014.

Totodată, primarul de Peresecina, Valentina Buzu, opinează că proiectul de politică fiscală pentru anul 2021 vine să apere interesele unor agenți economici mari în detrimentul antreprenorilor mai mici.

De aceeași părere este și primarul de Oxentea, Valeriu Rusu. „Prin plafonarea taxelor locale, guvernarea nu-și dorește descentralizarea, ci atentează și mai mult la independența administrației publice locale”, spune alesul local.

Suntem nevoiți să ne căutăm dreptatea în stradă pentru că nu suntem auziți. Mâine vom organiza o acțiune de protest și un marș de protest. Vom porni de la Ministerul Finanțelor la ora 11:00 și vom merge la Guvern. Multe primării au dorit să participe, dar trebuie să respectăm normele anti-COVID”, a anunțat Viorel Furdui, șeful CALM.

Potrivit lui, aceasta e cea „de-a patra încercare a guvernării de a atenta la puținele venituri ale primăriilor”.

E o acțiune stranie. Guvernul, sub paravanul grijii pentru mediul de afaceri, promovează niste interese foarte înguste și obscure. Toată povara fiscală va cădea pe umerii businessului mic. Nu există niciun temei pentru a institui o plafonare. Întrebarea noastră față de premier și față de Ministerul Finanțelor este – de ce nu prezentați un studiu în care să arătați ce primării și ce agenți economici au avut de suferit în urma instituirii taxelor de către autoritățile locale? Dacă am analiza în esență inițiativa de plafonare, s-ar vedea de unde cresc picioarele unor interese obscure. Acesta proiect va afecta principiile autonomiei locale”, a adăugat Viorel Furdui.

Chicu: Pretențiile nu sunt întemeiate

În cadrul unui briefing susținut luni, premierul a enumerat principalele prevederi ale proiectului bugetului de stat pentru anul viitor, menționând că Guvernul nu renunță la inițiativa de a plafona taxele locale.

Potrivit lui Ion Chicu, măsura este necesară pentru a proteja afacerile de unele decizii abuzive ale autorităților publice locale, iar criticile reprezentanților CALM nu sunt întemeiate.

Totodată, șeful Executivului a afirmat că transferurile de la bugetul de stat vor acoperi toate cheltuielile necesare pentru autoritățile publice locale.

Iată ce spunea Ion Chicu la 23 noiembrie:

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button